Világítóablak fogalma

2016.11.15 22:16

A világítóablak olyan ablak, amely nem a falazatban kialakított ablaknyílásba, hanem az adott ajtószerkezet ajtólapjába, esetenként pedig – az ajtótok és a világítóablak tokjának összekapcsolásával –, az adott ajtószerkezet fölé vagy mellé kerül beépítésre.

 

A világítóablak típusai:

A) Ajtószerkezetbeli világítóablak: Az adott ajtószerkezet ajtólapjába beépített aktív vagy passzív ablak, amelynek fényáteresztő, esztétikai és (aktív világítóablak esetén) szellőzésbiztosító szerepe van.

Az ajtószerkezetbeli világítóablak helyettesítheti az ajtókitekintőt.

Az ajtószerkezetbeli világítóablakok megerősítésére abban az esetben van szükség, ha az ablak feltörése után  a betörő:

  • be tud jutni az adott ingatlanba;
  • belülről jobban hozzá tud férni a zárakhoz / zárbetétekhez (ezáltal könnyebben tud zárfeltörési módszereket alkalmazni);
  • belülről (zárfeltörési módszerek alkalmazása nélkül) ki tudja nyitni a zárakat / zárbetéteket – pl. forgatógombos zár esetén.   

Az ajtószerkezetbeli világítóablak röviden „világítóablaknak” is nevezhető (ez a világítóablak alapkivitele).

 

B) Felülvilágító ablak: Az adott ajtószerkezet fölött elhelyezkedő aktív vagy passzív ablak, melynek tokja össze van kapcsolva az ajtótokkal – az aktív felülvilágító ablakok általában távnyitósak. Fényáteresztő, esztétikai és (aktív felülvilágító ablak esetén) szellőzésbiztosító szerepe van. Megerősítésére abban az esetben van szükség, ha az ablak feltörése után a betörő be tud jutni az adott ingatlanba. 

 

C) Oldalvilágító ablak: Az adott ajtószerkezet mellett elhelyezkedő aktív vagy passzív ablak, melynek tokja össze van kapcsolva az ajtótokkal. Fényáteresztő, esztétikai és (aktív oldalvilágító ablak esetén) szellőzésbiztosító szerepe van.

Az oldalvilágító ablak is helyettesítheti az ajtókitekintőt.

Megerősítése az ajtószerkezetbeli világítóablaknál felsorolt esetekben szükséges.

 

A világítóablakok megerősítése a következőképpen történik:

  1. Az aktív világítóablakokat biztonsági ablakráccsal, vagy legalább 175 mikron vastagságú törésvédő fóliával, illetve minimum egy darab biztonsági ablakzárral kell megerősíteni. A törésvédő fóliát a biztonsági ablaküveg kiváltja.
  2. A passzív világítóablakokat biztonsági ablakráccsal, vagy legalább 175 mikron vastagságú törésvédő fóliával kell megerősíteni. A törésvédő fóliát a biztonsági ablaküveg kiváltja.

A biztonsági világítóablakok megerősítése nem szükséges.

 

A világítóablak nem tévesztendő össze a kitekintőablakkal!