Társasházak esetén mely szinteken nagyobb a betörés megkísérlésének esélye?

2017.07.07 16:41

Bevezető rendelkezések:  

  • Jelen cikk a „tipikus”, többszintes társasházak azon szintjeire vonatkozik, melyeken lakások vannak.
  • Jelen cikkben a „forgalom” szó ’a társasházak belső forgalmát’ jelenti.
  • Jelen cikkben a társasházak szintjeit „alsó” és „felső szintek” néven fogom említeni – a különböző szintek ’besorolása’ társasházanként eltérő lehet, bár szerintem minden esetben viszonylag jól meghatározható.

 

A betörésvédelem természetesen a társasházak összes szintjén fontos, de azért nem árt tisztában lenni vele, mely szinteken próbálkoznak szívesebben a betörők.

E kérdéssel kapcsolatban mindössze egyetlen elvet kell megjegyezni: „a társasházakban felfelé haladva – főképp az egyre nagyobb mértékben csökkenő forgalom következtében – fokozatosan nő az egyes szinteken található lakások betörési kockázati kitettsége.”

Egyszerűbben fogalmazva: minél feljebb helyezkedik el egy adott társasházi lakás, annál jobban vonzza a betörőket.  

 

A felső szinteken található lakások betörési kockázati kitettségét az is növeli, hogy e szintekre némiképp nehezebb rálátni, mint az alsókra – pl.: ha valaki belép egy körfolyosós ház udvarára, akkor jobban belátja az 1. emeletet, mint a 3.-at. (Mondjuk ennek a tényezőnek főképp a nyitott folyosós társasházak esetén van jelentősége).

 

A profi betörők a kötélen való leereszkedés szempontjából is kedvelik a felső szinteket, bár erről most nem fogok részletesen írni, mivel a legtöbb betörő nem él ezzel a lehetőséggel.

 

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a felső szinteken állandó őrszolgálatra van szükség, míg az alsó szinteken be sem kell zárni a bejárati ajtót... Egyáltalán nem erről van szó, hanem arról, hogy a betörők alapvetően a felső szinteket preferálják, így ezeken a szinteken a lakástulajdonosoknak több figyelmet kell fordítaniuk a betörésvédelemre, ami a kötelén való leereszkedés ritkaságát és a társasházi lakások általános betörésihaszon-rátáját tekintve, kimerül az optimális védelmi szintű bejárati ajtóban, illetve a falazatba vagy a padlózatba beépített páncélszekrény használatában – legalábbis ez a minimum. (Összehasonlításképpen: az alsó szintek nagy részén már egy viszonylag jó minőségű bejárati ajtó is elegendőnek tekinthető).

 

Természetesen az alsó szinteknek is van néhány olyan előnyük, amely a betörők kezére játszik, de sok betörő ettől függetlenül is inkább a felső szinteken választ magának célpontot. Ez persze nem változtat azon, hogy a betörésvédelem az alsó szintek esetén is fontos, elvégre, a betörés esélye ott is fennáll.

 

A legkritikusabb potenciális behatolási pont az alsó szinteken is a bejárati ajtó, szükség szerint azonban más nyílászárók védelmére is gondolni kell – bizonyos esetekben ezek ugyanolyan „jó” célpontot jelentenek a betörők számára, mint a bejárati ajtó.

Megnyugtatásképpen mondom, hogy társasházi lakások esetén általában a bejárati ajtó az egyetlen potenciális behatolási pont.

 

A legtöbb társasházi lakás egyébként nem túl csábító a betörők számára, de jobb félni, mint megijedni. (A betörők által kedvelt ingatlantípusokról az alábbi cikkemben olvashatnak: https://zetdigital-eu.webnode.hu/news/a-betorok-altal-kedvelt-ingatlantipusok-szezonok-es-idoszakok/).

 

Az összegzés előtt tisztáznom kell egy fontos, felmerülő kérdést: „mennyit számítanak a társasház közös védelmi rendszerei (folyosórács, kamera, stb.)?”

  • Nem sokat. Jobb, ha az ember a saját védelmi rendszereire bízza a védelmet, elvégre nem éri meg (feleslegesen) kockáztatni.

 

Összegezve: társasházak esetén a felső szinteken elhelyezkedő lakások betörési kockázati kitettsége nagyobb, mint az alsó szinteken található lakásoké, de ettől függetlenül minden társasházi lakás védelmével foglalkozni kell – ezt az sem befolyásolja, hogy a betörők általában nem kedvelik annyira a társasházi lakásokat. A legtöbb társasházi lakás esetén elegendő a bejárati ajtót megerősíteni, de adott esetben más nyílászárók védelmére is figyelmet kell fordítani. A védelmet nem szabad az adott társasház közös védelmi rendszereire bízni.

 

A mielőbbi viszontlátásra!