A nyomtatók

2015.11.29 21:28

Először is azt tisztáznám, hogy milyen nyomtatók léteznek.

Van az úgynevezett mátrix nyomtató, amely tűk segítségével nyomtatja a képet a papírra, jó nagy pixelekben. A mátrix nyomtatókból nincs színes verzió. Amit még tudni kell erről a nyomtatófajtáról az az, hogy ezek voltak az első fajta nyomtatók.

 

Aztán piacra kerültek a tintasugaras nyomtatók. Ezekből már volt színes is. A fekete-fehér fajta 1db festékkazettát tartalmaz. A színes viszont kettőt vagy négyet. A kettő kazettás felállásban van egy fekete és egy színes kazetta. A színes tartalmazza a három alapszínt, ami a kék, piros és a sárga. A négy kazettás felállásban szintén van egy fekete kazetta és mellette a három alapszínt külön tartalmazó másik három kazetta. A kettő, illetve négy kazettás verzió használata lényegében tökmindegy. Bár én jobban ajánlanám a négy kazettásat, mert ott egy kazettában több festék van. Az ára pedig csak egy kicsit több. Amit még el kell mondanom a tintasugaras nyomtatókról, hogy folyékony anyag formájában tartalmazzák a festéket, és úgyneveztt fúvókákon keresztül spriccelik a lapra az megfelelő mennyiséget belőle. Ami még nagy hátrány, hogy ha kb. 2-3 napig nem nyomtatunk vele, akkor a festék megszárad a fúvókákon, és eltömíti azokat. Ezt nem mindig lehet tisztítani. A másik nagy hátránya az, hogy viszonylag lassan nyomtat. Ami pedig nagy előny, hogy képet szebben lehet vele nyomtatni, mint egy laser nyomtatóval.

 

Aztán jött a legkorrszerűbb, az úgynevezett laser nyomtató, ami toner(ek) segítségével nyomtatja a lapra, amit szeretnénk. A toner por formájában tartalmazza a festékanyagot, így nem szárad be. A toneren a nyomtató végig húzza a lapot. A laser nyomtatókból is van színes, ami 4db tonert tartalmaz: egy feketét és három másikat, amikben a három alapszínt lehet megtalálni. A lasernyomtatóból a színes verzió viszont nagyon sokba kerül. A lasernyomtató nyomtat a leggyorsabban, még színesben is.

 

Toner működése: https://www.youtube.com/watch?v=ngyYYu0wi2I

Tintasugaras nyomtató működése: https://www.youtube.com/watch?v=bgW91BuD0Yw

Mátrix nyomtató, nyomtatás közben: https://www.youtube.com/watch?v=r7OhCQEqY3g