Nyílászárócsere esetén érdemes-e megtartani a régi nyílászáró biztonságtechnikai eszközeit (zárszerkezetek / zárbetétek / biztonságtechnikai kiegészítők és tartozékok)

2016.10.11 20:38

*„A régi nyílászáró biztonságtechnikai eszközei” helyett a továbbiakban inkább a „régi” vagy „megtartott” biztonságtechnikai eszközök kifejezést fogom használni. (Rászegzős zárak esetén a leszerelés a helyes kifejezés, míg bevéső zárak esetén kiszerelés).

 

Bár a régi nyílászáró biztonságtechnikai eszközeinek le- vagy kiszerelése néha időigényes és bonyolult, de több okból is megéri.

 

1.) A régi nyílászáró biztonságtechnikai eszközei az új nyílászáró védelmére is alkalmasak (kivéve a biztonságtechnikai tartozékokat, mivel azok feladata nem a védelem). Így pl. az évekkel korábban a bejárati ajtó gyors megerősítése érdekében, több tízezer forintért vásárolt hevederzár nem veszik kárba, hiszen az új bejárati ajtóra felszerelve ugyanolyan nagyfokú védelmet nyújt, mint a régi bejárati ajtóra felszerelve. A nyílászárócsere nem veszi el a régi biztonságtechnikai eszközök értékét, tehát amelyik jó állapotban van, és (viszonylag) jó minőségű, azt érdemes megtartani. A rossz minőségű, de jó állapotú zárakat / zárbetéteket is érdemes lehet megtartani, mivel az előbbiek a kevésbé fontos nyílászárók (pl. fészerajtó) védelmére, míg az utóbbiak a kevésbé fontos nyílászárók zárszerkezeteinek működtetésére használhatóak.

 

2.) A régi biztonságtechnikai eszközöket el lehet adni – akár viszonylag jó áron. Minél többet sikerül eladni a megtartott biztonságtechnikai eszközökből, annál jobban jár az eladó. A régi, de viszonylag jó állapotú nyílászárók az eredeti állapotukban (minden biztonságtechnikai eszközzel ellátva) többet érnek, tehát ebben az esetben nem feltétlenül szükséges a (különböző) biztonságtechnikai eszközök le- vagy kiszerelése. Az eladásból befolyt összeget bármire, így akár egy új, jó minőségű biztonságtechnikai eszköz megvásárlására is fel lehet használni. Gyors meggazdagodásra viszont senki ne számítson, az egyes biztonságtechnikai eszközöket - jó esetben - az eredeti ár 60-65%-áért lehet eladni (akárhogy nézzük, a pénz mindig jól jön).

 

3.) Költözés esetén mindenképpen szükség van legalább egy zár vagy zárbetét cseréjére, illetve általában az új ingatlan védelmi szintjének növelésére is. A megtartott biztonságtechnikai eszközök ebben az esetben is hasznosnak bizonyulnak, hiszen pénzt és időt spórolnak meg a tulajdonosuk számára.

*Számolni kell vele, hogy a régi biztonságtechnikai eszközök későbbi fel- vagy beszerelése pénzbe kerül.

 

Az egyes biztonságtechnikai eszközök le- vagy kiszerelését többféleképpen meg lehet oldani.

  1. A megfelelő szerszámok és tudás birtokában a le- vagy kiszerelést (a nyílászárócsere ideje alatt) önök is elvégezhetik. Ha egyedül lakik, akkor érdemes megkérnie az egyik barátját vagy rokonát arra, hogy figyeljen a munkásokra, amíg ön az egyes biztonságtechnikai eszközök le- vagy kiszerelésével foglalkozik.

A le- vagy kiszerelést érdemes a legértékesebb / legjobb állapotban lévő biztonságtechnikai eszközzel (pl. hevederzárral) kezdeni, utána jöhetnek a kevésbé értékes / kevésbé jó állapotban lévő biztonságtechnikai eszközök. Érdemes szerelési sorrendet felállítani - akár fejben, akár írásban. Emelett azt is át kell gondolni, hogy mely biztonságtechnikai eszközöket / nyílászárókat akarják megtartani.

  1. Ha van olyan ismerősük / rokonuk, aki rendelkezik az egyes biztonságtechnikai eszközök le- vagy kiszereléséhez szükséges tudással és szerszámokkal, akkor hozzá is fordulhatnak segítségért.
  2. A nyílászárócserét végző céggel előre meg lehet beszélni, hogy a munkásaik vállalják-e a régi biztonságtechnikai eszközök le- vagy kiszerelését, akár egy kisebb összegért cserébe. A régi nyílászáróik megtartására irányuló igényüket előre jelezniük kell a nyílászárócserét végző cégnek, máskülönben a bontás során a munkások nem fognak vigyázni a nyílászárókra, illetve valószínűleg egyből be fogják azokat pakolni a gépkocsijukba. Ha az ügyfél ezt az igényét előre jelzi, akkor a munkások vigyázni fognak a régi nyílászárókra, illetve a munka végeztével az ügyfél által kijelölt helyre fogják rakni azokat. A nyílászárók tárolásával kapcsolatban figyelembe kell venni a tűzvédelmi szabályokat.

 

A régi biztonságtechnikai eszközök le- vagy kiszerelését természetesen nem muszáj a nyílászárócsere ideje alatt kivitelezni, ha megtartják a régi nyílászárókat, akkor a le- vagy kiszerelés bármikor megoldható.

A régi nyílászárók elszállítása sok pénzbe kerülhet, tehát jól meg kell gondolniuk, hogy megtartják-e azokat.

 

Összegezve: A jó minőségű és jó állapotú biztonságtechnikai eszközöket mindenképpen érdemes megtartani; adott esetben pedig kedvezőbb megoldás a komplett nyílászáró megtartása.