Mely esetben fizet a biztosító betörés után?

2015.07.04 17:56

A biztosító csak abban az esetben fizet betörés után, ha az ingatlan védelmi szintje megfelelt a biztosítási szerződésben leírt összes védelmi követelménynek. Ezzel kapcsolatban néhány dologgal fontos tisztában lenni:

  • Először is, ha egy adott ingatlan védelmi szintje megfelel a biztosítási szerződésben leírt követelményeknek, az még egyáltalán nem garancia arra, hogy esetleg nem próbálnak meg vagy nem tudnak betörni oda.
  • Másodszor: A védelmi követelmények két szempontból is eltérőek. Egyrészt az ingatlanok típusai szerint - például: Az ablakok megerősítése egy ötödik emeleti panellakás esetében nem védelmi követelmény, viszont egy kertes ház vagy egy földszinti lakás esetében már igen. Másrészt a biztosítási csomagok szerint – például: Az adott biztosítási csomagba tartozó értéktárgyak, azok tárolási helye és módja. Ne feledjék, hogyha biztosítási csomagot váltanak, akkor néhány új védelmi követelménnyel mindenképpen számolniuk kell.
  • Harmadszor: A biztosító társaságok által kínált, különböző biztosítási csomagok követelményei természetesen eltérőek. Megnyugtatásképpen bizton állíthatom, hogy egy átlagos lakásbiztosítási csomag esetében tényleg csak a minimális védelmi szintet követelik meg.
  • Negyedszer: A biztosító mindig azt veszi figyelembe, hogy a behatolás helye megfelelt-e a védelmi követelményeknek, ugyanis: hiába volt a bejárati ajtó védelmi szintje megfelelő, ha a betörő az ablakon keresztül jutott be (erre mondják azt, hogy mindig a behatolás helye számít).

Gyakori tévhitek:

  1. A MABISZ minősített védelmi rendszerek használata: Hatalmas tévhit, hogy egy vagy több MABISZ minősített védelmi rendszer használatával eleget lehet tenni a biztosító követelményeinek. Például: A Hisec bejárati ajtó is rendelkezik 3 perc MABISZ minősítéssel, ennek ellenére egy sima pajszerrel egy percen belül befeszíthető. Ettől eltekintve a MABISZ minősítés (biztosítói szempontból is) természetesen fontos.
  2. A záródási pontok száma: Sok cég forgalmaz zárakat és biztonsági ajtókat többpontos záródást hirdetve. Pedig az ilyen hirdetések közül alig néhány esetben beszélhetünk valóban többpontos zárásról. A záródási pont fogalma a következő: Azok a záró zárnyelvek minősülnek záródási pontnak, amelyek legalább 30 centiméterre helyezkednek el egymástól (ezek alapján aligha beszélhetünk 16-18 pontos zárásról – többek között a Hisec álbiztonsági ajtót is így hirdetik).

Ha nincsenek tisztában az otthonukra vonatkozó védelmi követelményekkel, akkor mindenképpen érdeklődjenek a biztosítójuknál. Ugyanis egy esetleges betörés után a biztosító emberei minden esetben felmérik azt, hogy az adott ingatlan megfelelt-e a védelmi követelményeknek vagy sem (a védelmi követelmények ismeretének hiánya nem kifogás). Ha úgy érzik, hogy minden védelmi követelménynek eleget tettek, akkor érdemes arról is érdeklődniük a biztosítójuknál, hogy vállalnak-e ingyenes felmérést annak megállapítására, hogy ez valóban így van-e, vagy sem. Ha nem vállalnak, akkor érdemes legalább kettő biztonságtechnikai cég szakembereinek - ingyenes felmérés keretében - kikérni a véleményét – ezt a legtöbb cég vállalja. Ebben az esetben a szakemberek – a védelmi követelményeket áttekintve – megmondják, hogy valóban eleget tettek-e azoknak, vagy sem.   

A biztosító társaságok emberei minden esetben értesítik ügyfeleiket arról, ha meg kell hosszabbítaniuk a biztosításukat, természetesen annak lejárta előtt. A betörés tekintetében az elsődleges szempont mindig a megelőzés, a másodlagos pedig mindig a betörés biztosítás (utóbbi azért nem lehet az első szempont, mert a biztosító nem fog abban az esetben fizetni, ha semmit sem tettek a betörés megelőzése érdekében – ugyanis ha ez így van, akkor az ingatlanuk valószínűleg nem felel meg a védelmi követelményeknek). A betörés megelőzése mindenkinek a személyes feladata – nem pedig a biztosítóé.

A mielőbbi viszontlátásra!