MABISZ és MABISZ minősítés fogalma

2015.12.25 11:56

1) MABISZ: A MABISZ a Magyar Biztosítók Szövetségének rövidítése. A MABISZ fő célja a magyar biztosítási szakma képviselete és érdekvédelme. Tagjai közé – tudomásom szerint –jelenleg 26 biztosítótársaság, 3 fióktelep és 3 biztosítóegyesület tartozik. A MABISZ különböző tagozatokra, szekciókra és bizottságokra oszlik.

 

A MABISZ egyik legfontosabb és legismertebb biztonságtechnikai tevékenysége a MABISZ minősítés kiadása, amely a Vagyonvédelmi és Kármegelőzési Bizottság (VKB) feladata.

 

Biztonságtechnikai viták / kételyek esetén a MABISZ előírásai számítanak mérvadónak – legalábbis általában.

A MABISZ-ról részletesen itt olvashatnak: https://www.mabisz.hu/hu/a-szovetseg/bemutatkozas.html

 

2) MABISZ minősítés: A MABISZ minősítés vagy MABISZ ajánlás – hivatalos nevén: „MABISZ Termékmegfelelőségi Ajánlás” – olyan tanúsítvány (dokumentum), amely:

  • meghatározza a MABISZ szakemberei által bevizsgált biztonságtechnikai eszközök körülbelüli ellenállási idejét
  • tartalmazza a bevizsgált biztonságtechnikai eszközökre vonatkozó biztosítói kockázatvállalási feltételeket
  • valamint javasolja a tagbiztosítók számára, hogy a bevizsgált biztonságtechnikai eszközöket fogadják el „megfelelő vagyonvédelmi eszköznek.”

 

Egy adott MABISZ minősítés korlátlan számú biztonságtechnikai eszközről szólhat. A MABISZ minősítést bizonyos időközönként meg kell újítani, ellenkező esetben ugyanis érvényét veszti.

 

A MABISZ minősítés fontosságának megítélése változó. Véleményem szerint a MABISZ minősítés fontos dokumentum, de nem elengedhetetlen, hiszen a biztonságot nem lehet egy darab papír meglétére alapozni. Mindenesetre – biztos, ami biztos alapon – azt mondom, hogy leginkább MABISZ minősített biztonságtechnikai eszközöket érdemes vásárolni.