Megvédheti-e a redőny az ablakot?

2015.07.04 17:59

Az alábbi tényezők teljesülése esetén, tulajdonképpen igen:

  • a redőnylamellák jó minőségű, erős fémből (lehetőleg acélból) készültek.
  • a redőnysín jó minőségű, erős fémből készült, illetve legalább 3 ponton, nagyméretű csavarokkal került rögzítésre.
  • ha nincs ablakpárkány, pl. bizonyos kialakítású erkélyek esetében, akkor a redőnylamellákat fogadó szerkezeti elem szintén jó minőségű, erős fémből készült, illetve legalább 3 ponton, nagyméretű csavarokkal került rögzítésre.
  • a redőnytok erős fémből készült.

A sima redőny még jó minőségű redőnyzár felszereltetése esetén sem nyújt megfelelő védelmet, mivel gyengék a lamellái (a vandalizmus ellen viszont valamelyest véd).

A biztonsági redőny viszonylag jó védelmet nyújt, mind a betörés, mind a vandalizmus ellen – ha annyira le van engedve, amennyire lehetséges. A védelem szintje jó minőségű redőnyzár felszereltetésével növelhető. A biztonsági redőny leginkább üzletek védelmére ideális, mivel azokat nappal általában nem fenyegeti a betörés veszélye. A lakosság számára azonban nem igazán éri meg biztonsági redőnyt felszereltetni, mivel egyrészt drága (különösen a tartozékokkal együtt), másrészt csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha teljesen le van engedve. Ez viszont sötétséget is eredményez, ami nem túl komfortos – a részben leengedett biztonsági redőny pedig nem nyújt megfelelő védelmet. Éjszaka és hosszabb utazás esetén viszont kifejezetten jól jön a biztonsági redőny (főleg időkapcsolóval vezérelhető, redőnymotoros kivitelben).

Ezek alapján én úgy gondolom, hogy a lakosság számára nem éri meg biztonsági redőnyt felszereltetni, de ezt mindenki döntse el maga. A redőny feladata elsősorban az árnyékolás. A betörés és a vandalizmus elleni magas fokú védelem csak kiegészítő lehetőségek.

A mielőbbi viszontlátásra!