Gépünk tuningolása

2017.07.10 12:49

Kétféleképpen lehet tuningolni egy számítógépet: a tuningolás egyik módja a „szoftveres húzás”, vagyis szakmai(asabb) nevén az overclockolás, a másik pedig a hardveresalkatrész-csere (hardveres tuningolás / bővítés).

 

Ha szoftveresen szeretnénk húzni a gépünket, akkor érdemes alapból olyan alkatrészt venni, ami könnyebben engedi ezt. Ez alatt a következőket értem:

  • Processzorból olyat célszerű vásárolni, melynek típusszáma K-ra végződik, ugyanis az a processzor nem rendelkezik szorzózárral, ami azért jó, mert alapból nagyobb órajelen működik, mint a K-jelzés nélküli társa. Az órajelnek a processzorok sebességében van szerepe, tehát minél nagyobb az órajel, annál gyorsabb (szakkifejezéssel: erősebb) az adott processzor. A szorzózár nélküli processzorok további előnye, hogy szabadon változtatható az órajelük.

 

  • Videokártyából olyat érdemes venni, aminek a megnevezésében „OC”-jelzés található, ugyanis az ilyen videokártyák gyárilag nagyobb órajelen mennek, mint az alapverzió.

 

Ezek mellett a RAM órajelét is lehet növelni, de erre csak az ún. „tuning alaplapok” esetén van lehetőség. A RAM a BIOS-on keresztül overclockolható. A processzorok húzását a gyártó által adott szoftverrel lehet elvégezni, vagy a BIOS beállításaiban lehet megtenni. A videokártyák húzására is ad a gyártó szoftvert, bár én ezeket nem találtam annyira jónak. Helyettük inkább az MSI After Burner-t ajánlom (a nevétől függetlenül nem csak MSI-kártyákat lehet vele húzni).

Az overclockoláshoz nem feltétlenül kell szakembert hívni.

 

 

A hardveres tuningolás az elavult, gyenge alkatrészek cseréjét jelenti – az új alkatrészeknek értelemszerűen kompatibilisnek kell lenniük a meglévő számítógépünkkel. A hardveresalkatrész-csere házilag is kivitelezhető, de érdemes lehet szakemberre bízni.

Ha a számítógépünket újonnan, összeszerelve vásároltuk, akkor a garancia lejártáig bekövetkező hardveres bővítést azzal a céggel kell elvégeztetni, amelytől a számítógépet vettük.

 

 

A két tuningolási módszer közül a hardveres tuningolást ajánlom, mivel az jóval hatékonyabb, mint az overclockolás. A költségek szempontjából a szoftveres húzás ideálisabb, de a hatékonyság a lényeg.