Érdemes-e „okoszárat” alkalmazni?

2017.06.24 13:42

Néhány évvel ezelőtt jelentek meg a piacon az ún. „okoszárak”, ami a XXI. századi technológiát ismerve nem meglepő; mint ahogyan az sem, hogy – a többi „okostermékhez” hasonlóan – az okoszárakért is borsos árat (általában több tízezer forintot) kérnek. De vajon megéri ennyi pénzt elkölteni egy ilyen zárra? Miben jobbak az okoszárak a „hagyományos” záraknál?  

 

A kényelmi szempontokon és a presztízsértéken kívül semmiben (valójában ezzel is vitába lehetne szállni, de most meghagyom ezt a 2 előnyt az okoszáraknak…). A biztonságtechnikában értelemszerűen nem ezeken van a hangsúly, hanem a védelmi szinten, bár az előző mondatomból egyértelműen kivehető, hogy az okoszárak védelmi szempontból nem jobbak a hagyományos záraknál (mondjuk rosszabbnak sem nevezhetők, tehát az egyes okos- és hagyományoszár-típusok védelmi szintje nagyjából megegyezik).

 

Ebből az következik, hogy az okoszárak önmagukban nem nyújtanak elfogadható szintű védelmet – sebaj, ez a probléma könnyen orvosolható: egyszerre több okoszárat kell alkalmazni (legalább 2-3-at). Igen ám, de ezzel kapcsolatban sajnos van egy bökkenő, ami nem más, mint az ártényező. Azt hiszem, az okoszárak magas ára mellett ez nem szorul magyarázatra…

 

„Az okoszárak tehát nem olyan rossz minőségűek, csak sajnos 1 darab nem elegendő a hatékony védelemhez… De megérné ezekre az okoszárakra ennyi pénzt áldozni?” – merül fel a végső kérdés. Nos, tekintve, hogy a hagyományos zárak védelmi szempontból nem maradnak el az okoszáraktól, ráadásul az ártényező, a választék, az alkalmazási terület kiterjedtségének szempontjából még felül is múlják azokat, a válasz az, hogy nem érdemes okoszárat alkalmazni. A jelenlegi árak és műszaki paraméterek tekintetében egyszerűen nincs olyan tényező, ami az okoszárak alkalmazását kellőképpen megindokolná – pláne, hogy azokat csak és kizárólag ajtókhoz tervezik (persze lehet, hogy az okoszárak ettől függetlenül más nyílászárókra is telepíthetők, bár a helyzeten ez sem változtat).

A kényelemről még annyit mondanék, hogy az nem csak az okoszárak jellemzője…

 

Persze akinek a pénz nem akadály, az nyugodtan alkalmazhat okoszárakat, mert nem rossz minőségűek és vannak előnyeik, de én akkor is a hagyományos zárak mellett teszem le a voksom, mert azokban egyelőre több lehetőséget látok.

 

Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy ellene vagyok a fejlődésnek – egyáltalán nem vagyok ellene, viszont be kell látni, hogy az új dolgok nem mindig jobbak… Mondjuk lehet, hogy a jövőben az okoszárak javára fog „billenni a mérleg.” Ki tudja… Ha így lesz, akkor feltétlenül visszatérek a témára.

 

Az „okoszárat” egyébként ’intelligens zárnak’ is nevezik.

 

A mielőbbi viszontlátásra!