Érdemes-e barkácsüzletben (barkácsáruházban vagy -boltban) biztonságtechnikai termékeket (nyílászárókat és biztonságtechnikai eszközöket) vásárolni?

2016.11.01 12:08

Építkezés, felújítás esetén - a nagy választék miatt - a legtöbben valamilyen barkácsüzletben vásárolnak; hiszen egyszerűbb minden szükséges terméket (legalábbis azok nagy részét) egy helyen beszerezni, mintsem több szaküzletbe elmenni. Ez a gondolatmenet azonban - biztonságtechnikai szerelési munkálatok esetén - általában helytelen. 

 

A biztonságtechnikai termékek minőségén sok múlik - adott esetben akár emberéletek, pl.: a jó minőségű biztonsági ajtó megakadályozza a rablók bejutását az adott személy otthonába (a rablás akár gyilkossággal is végződhet). Éppen ezért biztonságtechnikai termékeket csak biztonságtechnikai szaküzletben szabad vásárolni (a beltéri ajtók ez alól kivételt képeznek – erről a cikk végén olvashatnak kicsit részletesebben).

A minőség nemcsak a biztonságtechnikában, hanem az élet minden területén fontos. Már csak a tartósság szempontjából is megéri rászánni az időt az egyes biztonságtechnikai szaküzletek felkeresésére. A szaküzletben vásárolt termékeket akár hosszú távú befektetésnek is lehet tekinteni; hiszen általában jó minőségű, tartós termékekről van szó. Nem mindegy, hogy egy zárbetét 3 hónapig vagy 5 évig működik megfelelően.

 

Mielőtt barkácsüzletben vásárolnának biztonságtechnikai termékeket, tegyék fel maguknak az alábbi kérdéseket:

  • „Megéri a biztonságon spórolni?”
  • „Megéri a barkácsáruházban vásárolt kínai bejárati ajtó helyett 2-3 év múlva újat venni?”
  • „A barkácsüzlet azt a színvonalat képviseli, mint egy biztonságtechnikai szaküzlet?” 

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések elbizonytalanítóak…  

 

A szaküzletet nem véletlenül nevezik úgy, ahogy: a szaküzletben bizonyos termékekre specializálódtak, a barkácsüzletekben pedig minden termék „egy a sok közül.” Ez olyan, mint a köz- és a magánegészségügy közti különbség: előbbi esetben ön „egy beteg”, míg utóbbi esetben ön „a beteg” (kivételek persze vannak).

Ha egy adott biztonságtechnikai cég vagy szaküzlet rossz minőségű termékeket (is) árul, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen több cég és szaküzlet közül lehet választani. 

Sajnos a biztonságtechnikában is egyre több a kontár, de ez még nem jelenti azt, hogy a barkácsüzletek helyettesíthetik a biztonságtechnikai szaküzleteket; mivel a barkácsüzletekben forgalmazott biztonságtechnikai termékek gyakran nem éppen a minőséget képviselik – gondoljanak például a kínai álbiztonsági ajtókra. Ráadásul a barkácsüzletekben dolgozó eladók nem mindig tudnak pontos/szakszerű biztonságtechnikai tanácsokat/információkat adni, hiszen ők nem biztonságtechnikai szakemberek. Sokan pórul jártak már a barkácsüzletekben vásárolt biztonságtechnikai termékekkel. Az egyik legjobb példa erre az alábbi történet: https://homar.blog.hu/2009/03/16/a_3_perc_alatt_feltorheto_biztonsagi_ajto

(Egyébként, az álbiztonsági ajtók feltörése általában nem tart 3 percig).

 

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy minden egyes építési terméket külön szaküzletben kell megvásárolni. Sok barkácsüzletben jó minőségű, tartós termékeket (is) árulnak. De: ha tényleg fontos a minőség, akkor mindenképpen érdemes szaküzletbe menni – és ez nem csak a biztonságtechnika esetén igaz.

 

A barkácsüzletben történő vásárlás tekintetében a biztonságtechnikában is van egy kivétel: mégpedig a beltéri ajtó. Ha a védelmi szint nem szempont, akkor nyugodt szívvel lehet barkácsüzletben beltéri ajtót vásárolni, mivel a barkácsüzletekben forgalmazott beltéri ajtók általában jó minőségűek, tartósak, és az áruk is kedvező; bár nem túl nagy a választék. A védelem szempontjából nem fontos nyílászárók zárszerkezeteit, zárbetétjeit a tartósság szempontjából érdemes biztonságtechnikai szaküzletben megvásárolni.

A mielőbbi viszontlátásra!