Dupla záras kivitelű trezorzárszerkezet fogalma

2017.06.25 22:28

Olyan zárszerkezet, melynek záró zárnyelvei egymástól függetlenül, 2 működtetőmechanizmussal vezérelhetőek.  

 

Az egyes működtetőmechanizmusok által vezérelt záró zárnyelvek száma természetesen meg van határozva. Az egyik működtetőmechanizmus általában a csapda zárnyelv vezérlésére is képes, tehát a legtöbb ilyen zárszerkezet váltós.

 

Kialakításuknak köszönhetően a dupla záras kivitelű trezorzárak önmagukban megfelelnek 2 különálló zárszerkezetnek (minden szempontból), ami azért előnyös, mert ezáltal bizonyos nyílászárók esetén jelentősen lecsökken a kiegészítő zárak alkalmazásának szükségessége – ez részben megoldást jelent a zárak számának kérdésére.

 

A dupla záras kivitelű trezorzárnak 3 típusa van:

1.) Dupla hengerzárbetétes: A záró zárnyelvek 2 darab hengerzárbetéttel működtethetőek.

2.) Dupla kéttollú kulcsos: A záró zárnyelvek 2 darab kéttollú kulccsal működtethetőek.

3.) Kombinált (kéttollú kulcsos-hengerzárbetétes): A záró zárnyelvek 1 darab kéttollú kulccsal és 1 darab hengerzárbetéttel működtethetőek.

 

A zár alapötlete egyébként Olaszországból származik – nem véletlen, hogy ez a zártípus ott a legelterjedtebb (hazánkban csupán elvétve találkozhatunk ilyen zárral).

 

A dupla záras kivitelű trezorzárakat (védelmi szintjük miatt) szinte csak biztonsági ajtók esetén alkalmazzák.  

 

Ez a zártípus nem keverendő össze az ún. „belsőzár-funkcióval” rendelkező ajtózárakkal, melyeknél az egyik záró zárnyelvet egy belső forgatógomb vezérli.

Egyéb elnevezései: „dupla záras kivitelű trezorzár, dupla záras trezorzárszerkezet, dupla záras trezorzár.”