Betörők és jelzések: mi az igazság?

2018.08.07 21:16

Az utóbbi években többször is felröppent a hír, miszerint a betörők az előzetes terepszemle során „megjelölik” az ingatlanokat, vagyis titkos jelzéseket hagynak maguk után pl. a csengőn vagy az ajtótokon – persze nem szórakozásból, hanem azért, hogy feltűnés nélkül „jegyezhessenek fel” információkat az adott környéken található ingatlanokról saját maguk, illetve „kollégáik” számára. Az összes jelzésnek önálló jelentése van, ám végső soron mindegyikből az derül ki, érdemes-e betörni egy-egy ingatlanba, vagy sem.
Az ingatlanok megjelöléséről szóló híresztelések minden alkalommal kisebb „pánikhullámot” váltottak ki a lakosság körében, bár akadtak olyanok is, akik nem foglalkoztak a dologgal, vagy egyszerűen nem hitték el. Sokak fejében még ma is zavaros a történet.

A pánikhullámok sosem voltak tartósak, ugyanis a rendőrség minden esetben gyorsan cáfolta a „jelenség” valódiságát. A tagadásból később pontosítás lett: 2013-ban a szervezet akkori szóvivője azt nyilatkozta az Indexnek, hogy van valamennyi valóságalapja a „mítosznak”, merthogy a betörők időnként tényleg megjelölnek néhány ajtót, bár a rendőrség állítólag soha nem talált összefüggést a titokzatos jelek és bármilyen bűncselekmény elkövetése között. Sőt! A szóvivő (természetesen a teljes szervezet nevében), azt állította, hogy a szóban forgó jeleket a közműcégek vagy a kábeltársaságok rajzolgatják fel az ajtókra, mert így tartják számon, hol végeztek karbantartást, és hová kell még menniük – a laikusok egy része azóta ezt a „magyarázatot” fújja.

A tagadáshoz hasonlóan a pontosítás is metamorfózison ment keresztül: beismerés lett belőle! Bédi Tamás nyomozó egy videóban arról beszélt, hogyan jelölték meg a betörők a lakásokat a rózsakerti lakótelepen (XXII. kerület), illetve arról, hogyan fogták el őket a rendőrök. (Csapdát állítottak nekik: letörölték az eredeti jeleket, újakat rajzoltak fel helyettük, majd elbújtak az egyik, általuk „csábító célpontként” megjelölt lakásban, és vártak – amikor a betörők akcióba lendültek, őrizetbe vették őket.)
A videó még fent van a Youtube-on, de már nem lehet megnézni, mivel „nem érhető el.” Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nyomozó állítása szembement a rendőrség hivatalos állásfoglalásával, amit a vezetők nem nézhettek tétlenül.

A rendőrség tehát nem tudott egyértelmű válasszal szolgálni ebben a kérdésben, de legalább megnyugtatta a lakosságot (hiába zavarosak a közlemények, a laikusok nagy része elhiszi, legalábbis elfogadja, amit a rendőrség állít).

A szakemberek többsége úgy véli, nagyon is valós jelenségről van szó: ezt támasztják alá a külföldi (pl. angol, belga, spanyol) hatóságok által kiadott fényképek is, amelyek az adott ország betörői által használt jelrendszereket ábrázolják. Némi keresgélés után rengeteg ilyen képet lehet találni a neten. Itt van egy, amit nem mellesleg az Országos Polgárőr Szövetség lapja, a Polgárőr Magazin publikált: https://www.facebook.com/102546376514409/photos/a.331214743647570.1073741825.102546376514409/331214990314212/?type=3&theater

Senkit ne tévesszen meg, hogy a Facebookon találtam a képet, az ugyanis a Polgárőr Magazin egyik oldalát ábrázolja. Azt egyébként nem tudom, hogy a képen a magyar betörők jelrendszere szerepel-e, de most nem is azon van a hangsúly, hanem azon, hogy a Polgárőr Magazin ezzel képpel alátámasztja, hogy az ingatlanok megjelölése létező jelenség.

Szintén facebookos kép, ezúttal egy szakember oldaláról: https://www.facebook.com/173856546057131/photos/a.294360324006752.63191.173856546057131/787934131316033/?type=3&theater
Vajon ezt is valamelyik közműcég csinálta?

Eléggé sanszos, hogy van igazság a dologban. Ezt még a józan ész is megerősíti gondoljanak bele: ha a betörők képesek ajtókat, zárakat feltörni, kúszni, mászni, kötélen leereszkedni az erkélyre, falakat megbontani és napokon keresztül megfigyelni egy-egy ingatlant, akkor miért ne lennének képesek felrajzolni pár egyszerű jelet mondjuk a falra vagy a postaládára? (Londonban állítólag matricákat is használnak, de azoknak a felragasztásában sincs semmi bonyolult, nem igaz?)

Jogos a kérdés, hogy mi értelme van ennek az egész jelölgetésnek a mai, modern világban, a technika birodalmában, a XXI. században? Hát az, hogy a rendőrség nem vagy csak nehezen tudja bizonyítani, hogy a titokzatos jeleket a betörők „alkották”, ellenben a számítógépen vagy a telefonon tárolt fotók, lakcímek és videók már sokkal gyanúsabbak… Azt se szabad elfelejteni, hogy a bűnözők gyakran másképp csinálják a dolgokat, mint az átlagemberek.

Mindent összevetve úgy vélem, az ingatlanok megjelölése hazánkban és külföldön is valós jelenség – nem túl gyakori, legalábbis Magyarországon nem az, de valós.
Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a da Pinchi-kód* valódi célja nem a betörők közti kommunikáció titkosítása, hanem az, hogy elterelje a hatóságok figyelmét arról a környékről, ahol a betörők valójában „dolgoznak” (*az angol sajtó nevezi így a betörők által használt jelrendszert – a pinch angolul azt jelenti, ’lopni’).
Napokig fejtegethetném itt a hipotéziseimet, de nem fogom, mivel egyiket se tudom bizonyítani, valamint a fő kérdést már megválaszoltam. Nem állítom, hogy ez a 100%-os igazság, az egyetlen válasz, de szerintem logikus és helytálló.

Ha valaki gyanús jeleket lát az ingatlana körül, azonnal törölje le azokat – még akkor is, ha elvileg pozitív jelentésűek (pl. „nincs sok érték”, „túl kockázatos ingatlan”), ugyanis soha nem lehet biztosan tudni, melyik jel mit jelent.
Ha valaki más ingatlana körül lát ilyen jeleket, mindenképpen szóljon a tulajdonosnak! Fontos, hogy ez esetben ne nyúljon a jelekhez, mivel az félreértést eredményezhet!

A mielőbbi viszontlátásra!