Beékelésgátló lemez fogalma

2017.06.25 19:58

Olyan fémlemez, amely – a csukódási hézag eltakarásával – megnehezíti, hogy a betörők feszítőeszközöket és ékeket helyezzenek be az adott nyílászáró szárnya és tokja közé.

 

A beékelésgátló lemez a szárnyhoz és a tokhoz is rögzíthető, de egyidőben mindkettőhöz nem. A rögzítés csak hegesztéssel vagy átmenő kapupántcsavarokkal történhet – ezektől eltérő rögzítési mód nem fogadható el!

 

A beékelésgátló lemez felszerelése – az alsó oldal kivétel – az adott nyílászáró összes oldalán indokolt (az alsó oldalon nem lehetséges a feszítéssel történő nyílászáró-feltörés).

 

A beékelésgátló lemeznek a védendő oldallal megegyező méretűnek kell lennie (ha túl rövid, akkor nem képes a teljes mértékben megvédi az adott oldalt, ha pedig túl hosszú, akkor nem lehet felszerelni). A lemez anyaga acél, vagy azzal egyenszilárdságú fém – de minimum vas – legyen.

 

A lemez felszerelése leginkább szerkezetileg gyenge nyílászárók esetén indokolt, még akkor is, ha a csukódási hézag kis méretű (a szerkezetileg gyengeség – a csukódási hézag méretétől függetlenül – nagymértékben megkönnyíti a feszítőeszközök és ékek behelyezését).