Be kell-e zárni a fix gombkilincses nyílászárókat?

2018.08.19 21:01

„A GOMB FIX, ÍGY NEM KELL ZÁRNI AZ AJTÓT BELÜLRŐL ÉS MÁS IS BE TUD JÖNNI KULCCSAL !!!!! VISZONT NEM KELL AGGÓDNIA HOGY MÁS KULCS NÉLKÜL BENYIT A LAKÁSÁBA MAJD!” – Ez a nyelvtanilag nem túl igényes mondat egy kilincsszaküzlet weboldaláról származik. 10 emberből 7 gondolkodás nélkül elhiszi, pedig köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Aki ezt írta, valószínűleg nem látott még fix gombkilincses nyílászárót, vagy ha mégis, akkor fogalma sincs annak működési elvéről! Persze az is lehet, hogy nem a szaktudás hiányáról van szó, hanem lelketlen marketingről, vagyis az ügyfelek tudatos megtévesztéséről.*

 

*A cégek – a lehető legnagyobb profit elérése érdekében –, sajnos hajlamosak kihasználni a laikusok tudatlanságát, éppen ezért nem szabad mindent elhinni, amit állítanak! Az egyes állítások hitelességét minden esetben ellenőrizni kell, méghozzá több, különböző forrásból! Nem minden forrás megbízható, így erre is oda kell figyelni!
Lehet, hogy mindez fárasztónak vagy indokolatlannak (túlzásnak) tűnik, de higgyék el, nem az, hiszen az Önök biztonságáról van szó!
Ne feledjék: a zetdigital@gmail.com-on bármikor kérdezhetnek tőlem!

 

Visszatérve a lényegre: elmagyarázom, miért téves a fenti állítás. A magyarázat viszonylag hosszú lesz, ugyanakkor egyszerű.

 

A fix gombos nyílászárók becsukásakor a fix gombkilincshez tartozó bevésőzár csapdazárnyelve visszahúzódik a zártestbe, majd belecsúszik a tokba, ezáltal megakadályozza az adott nyílászáró kinyitását. A külső oldalon lévő kilincs fix (nem mozgatható), így a csapdazárnyelv visszahúzásához – vagyis a nyílászáró kinyitásához –, kulcsra van szükség. A laikusok ebből arra következtetnek, hogy a fix gombos nyílászárók becsukása egyenlő azok bezárásával. Ez a következtetés azonban téves, ugyanis a csapdazárnyelv, amely elméletileg zárt állapotban tartja ezeket a nyílászárókat, nem rendelkezik visszatolás elleni védelemmel*, ami azt jelenti, hogy minimális erő kifejtésével pillanatok alatt visszatolható (visszanyomható) a zártestbe; ezáltal az adott nyílászáró nyithatóvá válik.

 

Aki azt hiszi, ehhez CIA-ügynöknek kell lenni, hatalmasat téved: a művelet – az esetek többségében –, annyira egyszerű, hogy nem igényel szaktudást vagy speciális eszközöket, legfeljebb némi kézügyességet és egy kis gyakorlatot.

Mutatok két példát:

1.) https://www.youtube.com/watch?v=E5j-AdRrWf0

2.) https://www.youtube.com/watch?v=1-pmEY9Whxw

 

Természetesen vannak kivételes (bonyolult) esetek, melyek még a tapasztalt szakembereket is próbára teszik, ám ezekből kevés van – nagyon kevés.

Aki esetleg úgy érzi, több bizonyítékot (videót) szeretne látni, annak ajánlom a YouTube-ot!

 

*Jogos a kérdés, miért nem védett a csapdazárnyelv visszatolás ellen. A válasz egyszerű: azért, mert nem arra tervezték, hogy védelmet nyújtson az illetéktelen behatolás ellen**, hanem arra, hogy csukott állapotban tartsa a nyílászárókat – tudniillik, a csukott állapot NEM egyenlő a zárt állapottal.
**Ez a záró zárnyelv feladata.
Egynyelves zárak esetén nincs külön csapda- és záró zárnyelv: ezek a zárak – mint ahogyan a nevük is mutatja –, egyetlen zárnyelvvel rendelkeznek, amely alapból csapdazárnyelvként funkcionál, a zárszerkezet zárt állapotba helyezése esetén pedig a záró zárnyelv feladatát látja el.

 

A fentiek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a fix gombkilincses nyílászárókat BE KELL ZÁRNI – ha úgy tetszik: KULCSRA KELL ZÁRNI –, ugyanis ellenkező esetben nem nyújtanak megfelelő védelmet!

 

Ez a szabály leginkább magánlakásokra vonatkozik. Egyéb, magánlakásnak nem minősülő ingatlanok (pl. irodák, üzlethelyiségek, közintézmények, ipari létesítmények) esetén más a helyzet, de ebbe most nem megyek bele.

 

Az önzáró zárszerkezettel vagy mágneszárral ellátott fix gombos nyílászárókat nem szükséges (és általában nem is lehet) külön bezárni, mivel ezeknél a zárás automatikusan történik – ilyen nyílászáróból egyébként viszonylag kevés van.

 

Esetlegesen felmerülő kérdések:

1.) „Milyen nyílászárókra szoktak fix gombkilincset szerelni?”

Kifelé és befelé nyíló:

 • bejárati ajtókra
 • kertajtókra
 • kertkapukra
 • és rácsajtókra

 

2.) „A fix gombkilincs bármilyen zárhoz felszerelhető?”

Fix gombkilincset csak váltós, vagy elektronikus ellendarabbal rendelkező bevésőzárhoz lehet felszerelni.

 • A váltós bevésőzár olyan bevésőzár, melynek csapdazárnyelve – a zárszerkezet nyitott állapotában –, a kulcs nyitásirányba történő elfordításával visszahúzható.
 • Az elektromechanikus ellendarab olyan ellendarab, amely elektromos jel hatására lehetővé teszi, hogy a hozzá tartozó bevésőzár csapdazárnyelve kicsússzon belőle. Vannak olyan elektromechanikus ellendarabok, melyek „fordítva” működnek, vagyis a csapdazárnyelv kicsúszását az állandó elektromos jel megszűnése esetén teszik lehetővé.

 

3.) „Az én ajtóm nem fix gombos, de kívül nem sima kilincs, hanem fogantyú van rajta – be kell zárnom vagy sem?”

Ha egy adott nyílászáró nem fix gombos, de olyan, mintha az lenne*, akkor értelemszerűen be kell zárni, mivel ellenkező esetben nem nyújt megfelelő védelmet (*pl. azért, mert kívül nincs rajta kilincs). Az ilyen nyílászárókat lényegében fix gombosnak tekintjük.

 

4.) „Mi van akkor, ha az én fix gombos nyílászáróm ’kivételes esetnek’ számít?”

Semmi; ugyanúgy be kell zárni, mintha nem lenne az, lévén, a csapdazárnyelv akkor sem alkalmas a nyílászárók védelmére, ha nehezen vagy egyáltalán nem lehet visszatolni!
Mondok egy példát: jön a betörő, és megpróbálja feltörni a fix gombos bejárati ajtót a csapdazárnyelv visszatolásával, de nem jár sikerrel – természetesen nem esik kétségbe; ehelyett fogja magát, és berúgja az ajtót, ami könnyen megy neki, hiszen a csapdazárnyelvet (amely megakadályozza az ajtó kinyitását), nem arra tervezték, hogy védelmet biztosítson a betörők ellen. Azt is írhattam volna, hogy a betörő befeszíti az ajtót, de most nem a módszeren van a hangsúly, hanem azon, hogy a csapdazárnyelv semmilyen esetben sem fogja megvédeni a fix gombos nyílászárókat (ez értelemszerűen a nem fix gombos nyílászárókra is igaz).

 

5.) „És ha csak 5 percre ugrom le a boltba?”

Az pont elég a betörőknek… Különben is, a kifogások nem fogják megvédeni az otthonukat, ellenben egy zárt ajtó igen!

(Persze nem mindegy, milyen minőségű ajtóról van szó, de ez már más kérdés – ezzel kapcsolatban most csak annyit mondanék, hogy a rossz minőségű ajtók [legyenek akár fix gombosak, akár nem], még mindig nagyobb akadályt jelentenek zárt állapotban, mint bezáratlan állapotban. Ne feledjék: a bűnözők dolgának megnehezítésében minden apró lépés számít!)

A lényeg az, hogy akár 5 percre mennek el otthonról, akár egy órára, akár van otthon valaki, akár nincs, akár esik, akár fúj, a fix gombos nyílászárókat BE KELL ZÁRNI, már amennyiben az a cél, hogy valamilyen szinten védelmet nyújtsanak!

 

6.) „Mennyibe kerül egy becsapódott fix gombos nyílászáró nyitása?”

A legtöbb cég, illetve szakember azt írja a honlapján, hogy az ár esetfüggő. Konkrét ajánlattal is találkoztam már, ami nem kevesebb, mint 10-12.000 forintról szólt (szerintem egyébként a konkurencia is hasonló árakon dolgozik). Tehát aki véletlenül kizárja magát, annak jó eséllyel mélyen a zsebébe kell nyúlnia – hacsak nem tudja házilag orvosolni a problémát, ami az esetek többségében egyébként lehetséges. Ha viszont a szükség úgy kívánja, inkább hívjanak szakembert! (A szakember még akkor is „normálisabban” oldja meg a problémát, ha sehogy sem tudja visszatolni a csapdazárnyelvet.)

Jó tanácsok:

 • Becsapódott nyílászárójuk nyitására csak olyan eszközt használjanak, melyet nem sajnálnak, ugyanis a művelet végrehajtása közben a felhasznált eszköz megsérülhet –ez különösen a plasztikkártyákra igaz!
 • Becsapódott nyílászárójukat csak a csapdazárnyelv visszatolásával próbálják kinyitni; ne kísérletezzenek más módszerekkel – különös tekintettel a barbár (roncsolásos) módszerekre!
 • Még viccből se próbáljanak olyan fix gombos nyílászárót kinyitni, melynek nyitására nincs jogosultságuk, ez ugyanis törvénybe ütközik!

 

7.) „A bezáratlan állapotú fix gombos nyílászárók engedély nélkül történő kinyitása betörésnek számít? Apropó: kinyitás vagy feltörés?”

A csapdazárnyelv nem képez tényleges akadályt, így a zárt állapot nem áll fent, ennélfogva nem beszélhetünk betörésről, de besurranásról sem, mivel nem tárva-nyitva hagyott nyílászáróról van szó. Az, hogy a bezáratlan állapotban lévő fix gombos nyílászárók kinyitása minek számít, sehol sincs konkrétan meghatározva. Én azt mondom, ez valahol a betörés, illetve a besurranás határán van, de inkább a betöréshez áll közelebb, mivel a behatoló előtt mégiscsak van valamiféle akadály – még ha az nem is záró zárnyelv.

A (ki)nyitás-feltörés kapcsán annyit mondanék, hogy ebben az esetben szerintem mindkét kifejezés megállja a helyét, de a „feltörést” én csak idézőjelben használnám, mivel a csapdazárnyelv visszatolása csupán minimális mértékben tekinthető zárfeltörési módszernek (más esetben ez egyáltalán nem igaz).

 

8.) „Egyszer láttam egy filmben, hogy egy kulcsra zárt ajtót nyitottak ki plasztikkártyával – ez lehetséges?”

Legfeljebb akkor, ha az adott zárszerkezet olyan szerencsétlen módon hibásodik meg, hogy a záró zárnyelve visszatolhatóvá válik – ennek szerencsére kicsi az esélye. A záró zárnyelv egyébként akkor is visszatolható, ha a zár jól működik, ám ehhez masszív feszítőeszközre és nagy erőkifejtésre van szükség.

Van még egy filmes jelenet, amely megtévesztő lehet: az illető fogja magát, bedugja a kulcsot a kilincsbe, elfordítja, majd megy a dolgára. Ilyenkor a laikusok azt hiszik, „hagyományos” zárást láttak, ám valójában nem történt zárás – pontosabban történt, de a „főhős” nem az ajtót zárta be, hanem a kilincset (igazából azt is csak rögzítette). Ezekben a megtévesztő jelenetekben ún. „zárható kilincs” szerepel, amely – a kulcs zárásirányba történő elfordítása után –, fix gombkilincsként funkcionál, azaz rögzül, ám ilyenkor a kilincshez tartozó bevéső zárszerkezet zárnyelve visszatolható marad. Magyarul: nem történik tényleges zárás, csak úgy tűnik, mintha történne.

 

9.) „A fix gombkilincshez kilincscím vagy kilincspajzs tartozik?”

Alapból kilincscím, de van pajzsos változata is – a választék igazából majdnem ugyanaz, mint a hagyományos kilincsek esetében.

 

10.) „A fix gombkilincs felszerelése/cseréje is megoldható házilag?”

Ha minden szükséges feltétel (eszközök, elegendő idő, alapszintű barkácstudás) adott, akkor igen – ellenkező esetben szakembert kell hívni!

 

11.) „Fix gombos nyílászáróm van – ha önzáróvá alakítom, akkor már nem kell bezárnom, ugye?”

Nem; de higgyék el, sokkal egyszerű bezárni! (Az önzáró nyílászárókat egyébként sem magánlakásokhoz tervezték.)

 

12.) „A fix gombos nyílászárókat csak plasztikkártyával lehet feltörni?”

Dehogyis! Az általam példaként belinkelt videókban valóban csak ez az eszköz szerepel, de nyilván nem csak ez alkalmas a feladatra – kis túlzással igazából szinte bármilyen eszköz megfelel erre a célra.

Mutatok két példát – direkt nem lövöm le a poént:

A.) https://www.youtube.com/watch?v=1ksY9UCG5CQ

B.) https://www.youtube.com/watch?v=EDmlkVY2Sso

A bűnözők természetesen nem fogják ennyire túlbonyolítani a dolgokat (legalábbis nincs rá túl nagy esély). Ezeket a videókat nyilván szemléltetésképpen csinálták.

 

13.) „Érdemes egyáltalán fix gombkilincset venni?”

A fix gombkilincs – magánlakások esetén –, alapvetően három dologra jó:

 • Leszoktat a kulcsok otthon hagyásáról: miután párszor kizárod magad, biztosan megtanulod, hogy indulás előtt ellenőrizned kell, hogy nálad vannak-e a kulcsaid.
 • Arra késztet, hogy zárd be az adott nyílászárót: azt „sugallja”, hogy ellenkező esetben a nyílászáró pillanatok alatt „feltörhető”, mivel a csapdazárnyelv nem védett visszatolás ellen.
 • Gondoskodik arról, hogy az adott nyílászáró abban az esetben is nyújtson némi védelmet, ha elfelejtették bezárni – hangsúlyozom: ez csupán minimális szintű védelem (még a kivételes esetekben is)!

A fix gombkilincs vásárlását tehát azok számára javaslom, akik hajlamosak otthon hagyni a kulcsaikat, direkt nem szokták bezárni a nyílászárókat*, vagy gyakran megfeledkeznek azok bezárásáról (*különös tekintettel a bejárati ajtóra).

Mint említettem, az egyéb, magánlakásnak nem minősülő létesítmények esetén más a helyzet, de ezzel most nem foglalkozom.

 

14.) „A ’fix gombkilincsnek’ vannak egyéb elnevezései?”

Igen: fix gombnak, fix gombos kilincsnek, fix ajtógombnak és fix gombos ajtókilincsnek is nevezik.

 

Összefoglalva: a fix gombos nyílászárókat – magánlakások esetén –, mindenképpen be kell zárni*, különben nem nyújtanak megfelelő védelmet, lévén, a csapdazárnyelv minimális erő kifejtésével néhány másodperc alatt visszatolható a zártestbe. Ráadásul ez a művelet az esetek többségében annyira egyszerű, hogy nem igényel szaktudást vagy speciális eszközöket, legfeljebb némi kézügyességet és egy kis gyakorlatot. (*Semmilyen kifogás nem játszik!)

 

Vannak kivételes (bonyolult) esetek, amikor a csapdazárnyelv nehezen vagy egyáltalán nem tolható vissza, ám a csapdazárnyelv ilyenkor sem alkalmas az adott nyílászáró védelmére, ugyanis nem arra tervezték, hanem arra, hogy csukott állapotban tartsa a nyílászárókat!

 

Az önzáró zárszerkezettel vagy mágneszárral ellátott fix gombos nyílászárókat nem szükséges (és általában nem is lehet) külön bezárni, mivel ezeknél a zárás automatikusan történik – ilyen nyílászáróból viszonylag kevés van.

 

Az egyéb, magánlakásnak nem minősülő létesítmények (úgy, mint irodák, közintézmények, raktárhelyiségek) esetén más a helyzet, de ezt most nem részletezem.

 

A mielőbbi viszontlátásra!