Az utcai árusoktól történő vásárlás veszélyei

2016.04.17 18:55

Utcai árusok szinte mindenhol vannak, főleg a nagyobb városokban. Ezek az árusok elsőre csábítónak tűnő ajánlatokkal próbálnak vevőket szerezni maguknak. Azzal viszont sajnos nem mindenki van tisztában, hogy alaposabban átgondolva már nem is olyan csábítóak ezek az ajánlatok. Ennek több oka is van.

  • egyrészt, az utcai árusok által eladásra kínált termékek kétes eredetűek. Ez azt jelenti, hogy az árus nem ismeri pontosan az általa eladásra kínált termék alapadatait, esetleg hamis alapadatokat ad meg a potenciális vevőnek. Ilyen adatok pl. a termék származási és gyártási helye, a termék gyártójának neve, a gyártás módja és ideje, a szavatossági idő vagy a termék legalitásának státusza (jelen esetben ez azt jelenti, hogy az adott termék legális forrásból vagy bűncselekményből származik-e). A kétes eredetű termékek megvásárlásának több veszélye is van: egyrészt, a termék balesetveszélyes lehet (pl. elektronikai cikkek), másrészt, a termék veszélyes lehet az egészségre (pl. ételek), harmadrészt pedig, a termék illegális forrásból is származhat (pl. ékszerek).
  • másrészt, az utcai árusok sokszor nem tartják be az alapvető higiéniás szabályokat sem, pl. a koszos járdára leesett zöldségeket/gyümölcsöket fertőtlenítés nélkül visszateszik a többi közé (egy normális árus ilyen esetben vagy kidobná, vagy tiszta ruhával letörölné a földre leesett zöldséget/gyümölcsöt). Nem véletlen, hogy az utcai árusoknak általában még árusítási engedélyük sincs.
  • harmadrészt pedig, az utcai árusok nem vállalnak garanciát a termékeikre, sőt, még számlát sem adnak a vásárlásról. Számla híján pedig esélytelen, hogy az elégedetlen vevők visszakapják a pénzüket, mivel a vásárlást csak számlával lehet hitelt érdemlően bizonyítani. Ráadásul sokszor egyáltalán nem könnyű többször megtalálni ugyanazt az utcai árust.

A fent leírtak sokszor az aluljárókban lévő árusokra (sőt, néha még a kisebb boltokra is) igazak. Mindezek alapján a következőt tanácsolom: Semmit se vásároljanak utcai árusoktól és aluljárókban (legfőképpen ételt és italt ne) – hiszen a kedvező ár még egyáltalán nem ok a vásárlásra, különösen abban az esetben nem, ha az eladásra kínált termék kétes eredetű.

A mielőbbi viszontlátásra!