Az unokázós csalás

2016.04.13 18:54

Napjainkban az unokázós csalás egy viszonylag elterjedt csalási módszer, amellyel főleg idős embereket vernek át. A csalók esetenként akár több százezer forintot is képesek kicsalni a sértettől.  Az unokázós csalás során a csaló felhívja az – általában idős – sértettet, és magát a sértett rokonának, ismerősének vagy barátjának kiadva, valamilyen kitalált indokra hivatkozva pénzt vagy ékszereket kér a sértettől (a csaló általában az idős sértett unokájának adja ki magát – innen jött az unokázós csalás elnevezés). A csalók általában késő éjszaka telefonálnak, hiszen ilyenkor a sértett fáradt, ezért kevésbé tud koncentrálni, így könnyebben átverhető (ez az idős emberekre különösen igaz). Ráadásul az emberek hajlamosak pánikba esni, ha azt hallják, hogy egy általuk szeretett személy veszélyben van – a pánik és a kétségbeesés pedig a csalókat segíti, hiszen ilyenkor az ember kevésbé gyanakszik, illetve kiszolgáltatottá válik (szinte bármit megtenne, hogy minél gyorsabban segíteni tudjon a bajban lévő áldozatnak – ezt használják ki a csalók).

A csalók leggyakrabban az alábbi okokra hivatkozva kérnek pénzt vagy ékszereket:

 • balesetet szenvedtek, napokig kórházi ápolásra szorultak, és azonnal ki kell fizetniük ennek költségét.
 • balesetet okoztak, és ki kell fizetniük az okozott kárt.
 • balesetet okoztak, ezért fogva tartják őket, és addig nem mehetnek el, amíg ki nem fizetik az okozott kárt.
 • nagy összegű tartozásuk van, és különböző dolgokkal (pl. veréssel) fenyegetik őket, ha nem adják meg azonnal a tartozásukat (ilyenkor a csalók uzsorakölcsönre is hivatkozhatnak).
 • különböző közszolgáltatóknak tartoznak, ezért végrehajtással fenyegetik őket, és néhány napon belül rendezniük kell a tartozásukat
 • tartoznak a banknak, és kilakoltatással fenyegetik őket, ha nem adják meg néhány napon belül a tartozásukat
 • letartóztatta őket a rendőrség, és meg kell téríteniük bizonyos költségeket (pl. valamilyen bírságot).

Rosszabb esetben a sértett elhiszi a csalók meséjét, és fizet nekik. Az unokázós csalók általában taxit küldenek a sértett házához, és telefonon keresztül megkérik a sértette, hogy a taxisofőrrel küldesse el a pénzt vagy ékszereket (a csomagot) egy bizonyos címre. Rosszabb esetben a csalók vagy a segítőik személyesen mennek el a sértetthez a pénzért (azért ez a rosszabb eset, mert a csalók veszélyesek lehetnek a sértettre nézve, akár fegyverük is lehet – ez pedig könnyen azt eredményezheti, hogy a csalásból súlyosabb bűncselekmény (pl. rablás) lesz).

Az unokázós csalás kísérlete – az alábbi jelek alapján - szerencsére könnyen észrevehető:

 • egyrészt, a hivatalos költségek megtérítésének hivatalos módja van.
 • másrészt, a hivatalos szervek, a közszolgáltatók, illetve a különböző közintézmények nem fogadnak el ékszert költségtérítés gyanánt.
 • harmadrészt, egy bajba jutott személy nem feltétlenül szokott pénzt kérni, ékszereket pedig egyáltalán nem (ebben az esetben már mindenképpen gyanakodni kell).
 • negyedrészt pedig, egy bajba jutott személy általában nem a nagyszüleitől kér először tanácsot vagy bármiféle segítséget.

Unokázós csalás gyanúja esetén a következőket kell tenni:

 • szakítsák meg a beszélgetést a feltételezett csalóval (rakják le a telefont)!
 • az önök által ismert telefonszámán hívják fel azt a személyt, akinek a feltételezett csaló kiadta magát!
 • ha bebizonyosodik, hogy valóban unokázós csalás kísérletéről van szó, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget! Ha tényleg egy bajba jutott rokonuk/ismerősük hívta fel önöket, akkor – értelemszerűen – küldenek neki segítséget, de hangsúlyoznám, hogy ez szinte soha nem szokott előfordulni, általában unokázós csalásról van szó. 

A sikeres unokázós csalás a rokonok/barátok/ismerősök tájékoztatásával megelőzhető. A megelőzés azért is fontos, mert a rendőrség sajnos csak kevés alkalommal tudja elfogni az unokázós csalókat.

A mielőbbi viszontlátásra!