Az ismert betörési módszerek és a védekezés ellenük 9: a beragasztás

2015.05.03 18:07

A beragasztás egy igencsak egyszerű, ám annál trükkösebb betörési módszer. A beragasztás során a betörő pillanatragasztót nyom az általa kiszemelt ingatlan bejárati ajtajának legjobb minőségű zárjába/zárbetétjébe, amitől az tönkremegy (a betörők azért ragasztanak be általában egy zárat/zárbetétet, mert az már gyanút keltene a tulajdonosban, ha több zár/zárbetét menne tönkre hirtelen). Amikor a tulajdonos el akar menni otthonról, nem fogja tudni bezárni a beragasztózott zárat. Rosszabb esetben a tulajdonos – gondolva, hogy majd később hív egy zárlakatost - bezárja a többi zárat és elmegy otthonról (sokan azért sem hívnak egyből zárlakatost, mert a betörők arra is ügyelnek, hogy a beragasztásnak ne legyenek látható nyomai az ajtón vagy a záron/zárbetéten – ez általában sikerül is nekik, mivel a ragasztó a pontos adagolásnak köszönhetően nem folyik ki). A tulajdonos távozása után a betörő meggyőződik arról, hogy biztosan üres-e a lakás. Ha ez így van, akkor gyorsan feltöri a többi zárat/zárbetétet és kifosztja a lakást. A módszer alkalmazása előtt a betörő általában kifigyeli az adott ingatlant – hiszen így felmérheti a bejárati ajtó védelmi szintjét, és megtudhatja azt is, hogy hányan laknak a lakásban, illetve mikor nincs otthon a tulajdonos.

A beragasztást nemcsak a betörők, hanem a rosszakarók is alkalmazzák, ugyanis akár több tízezer forintos kárt is lehet így okozni (főleg több, nagyértékű zár/zárbetét beragasztása esetén).

A védekezés ellene: A beragasztás ellen csak egyféleképpen lehet védekezni, mégpedig az adott zárat/zárbetét minden zárfeltörési és zárrongálási módszer (még beragasztás, savazás, eltömítés, és átütés ellen is) védő, felső kategóriás zárpajzs felszereltetésével (ilyen pl. a Gordiusz, a Geminy és Lock&Block pajzs). Ha az ajtajukat védő egyik zár/zárbetét hirtelen, különösebb előzmények nélkül tönkremegy, akkor azonnal hívjanak egy zárlakatost (már csak azért is, mert nem tudhatják, hogy ki követte el a beragasztást, illetve azt sem, hogy egyáltalán arról van-e szó). Beragasztásra főleg akkor kell gyanakodni, ha egy jó minőségű zár/zárbetét megy tönkre hirtelen.

A mielőbbi viszontlátásra!