Az ismert betörési módszerek és a védekezés ellenük 4: a zárfúrás

2015.05.03 18:00

A zárfúrás egy szintén egyszerű, bár viszonylag ritkán alkalmazott betörési módszer, mivel viszonylag nagy zajjal jár. A módszer lényege, hogy akkumulátoros fúrógéppel elfúrják a zárcsapokat tartó rugókat, a zárcsapokat vagy a lamellákat (a zárfúrás csapos és lamellás zárak/zárbetétek esetében is alkalmazható). Ez után a zár/zárbetét kinyitása gyerekjáték (ehhez általában csavarhúzót használnak). Fontos tudni, hogy bizonyos típusú, elhelyezkedésű és használatú ingatlanok esetében a betörők előszeretettel alkalmazzák a zárfúrást, mert viszonylag rövid idő alatt kivitelezhető (pl.: egy ritkán látogatott hétvégi ház vagy nyaraló esetében ez a módszer ideális a betörők számára, míg egy társasházban már nem – mivel ott jobban hallják a lakók a különböző zajokat, illetve sokan mászkálnak a lépcsőházban).  

A védekezés ellene: A zárfúrás ellen háromféleképpen lehet védekezni:

  1. Fúrásvédett zár/zárbetét be- vagy felszereltetése (zárpajzs hiányában ez csak félmegoldás, mivel a zárhoz/zárbetéthez hozzá könnyen hozzá lehet férni).
  2. Törés, fúrás és magkihúzás ellen védő pajzs felszereltetése (csak fúrás ellen védő pajzs nincs). Mivel a legtöbb törés, fúrás és magkihúzás ellen védő pajzsnak van egy rejtett „buktatója”, ezért ez a megoldás gyakran csak az első megoldással kombinálva nyújt megfelelő védelmet.
  3. Az adott zárat/zárbetétet minden zárfeltörési és rongálási módszer (még beragasztás, eltömítés, savazás és átütés ellen is) védő, Gordiusz pajzs felszereltetése.

A mielőbbi viszontlátásra!