Az ismert betörési módszerek és a védekezés ellenük 3: a magkihúzás

2015.05.03 17:59

A magkihúzás egy viszonylag ritkán alkalmazott betörési módszer, mert a kivitelezéséhez egy speciális eszközre is szükség van. A magkihúzás során a zárhengerbe csavarbehajtó segítségével behajtanak egy önmetsző csavart, majd a speciális eszköz segítségével kihúzzák a zárból a zárcsapokat vagy lamellákat tartalmazó zárhengert. Ezután a zár/zárbetét könnyedén nyithatóvá válik – ehhez elég akár egy sima csavarhúzó is. A magkihúzás a zárbetéteken (hengerzárbetét és körcilinder) kívül minden olyan zár esetében alkalmazható, amelyet zárhenger működtet (ilyen zár pl. a lakatok nagy része vagy a pumpás zárak).

A védekezés ellene: A magkihúzás ellen háromféleképpen lehet védekezni:

  1. Törés, fúrás és magkihúzás ellen védő pajzs felszereltetése.
  2. Magkihúzás ellen védett zárbetét vásárlása (általában csak zárbetéteket gyártanak magkihúzás ellen védett kivitelben is, mivel a többi zár esetében olyan macerás lenne a módszer alkalmazása, hogy a betörők inkább nem bajlódnak vele – éppen ezért nem érné meg a gyártóknak magkihúzás elleni védelemmel ellátni pl. egy lakatot – bár ez egy pumpás zár esetében már előfordulhat).
  3. Az adott zárat/zárbetétet minden zárfeltörési és rongálási módszer (még beragasztás, eltömítés, savazás és átütés ellen is) védő, Gordiusz pajzs felszereltetése.

A mielőbbi viszontlátásra!