Az ismert betörési módszerek és a védekezés ellenük 2: a hengerzártörés

2015.05.03 17:58

A hengerzártörés az egyik leggyakoribb betörési módszer, mivel könnyen és gyorsan kivitelezhető. A hengerzártörés során az ajtólap, aktív biztonsági rács vagy zárpajzs síkjából 3 milliméternél jobban kilógó hengerzárbetétet fogóval, vagy speciális célszerszámmal megfogják, és kettétörik. Ettől kezdve a zárszerkezet - amelyet a kettétört hengerzárbetét működtetett - könnyedén kinyitható, akár egy csavarhúzóval. A hengerzártörés csak olyan zárszerkezetek esetében alkalmazható, amelyek hengerzárbetéttel működtethetőek. A módszer egyéb elnevezései: cilinderzártörés, zárbetéttörés, törés, letörés. A cilinderzárbetét a hengerzárbetét másik elnevezése.

A védekezés ellene: A hengerzártörés ellen háromféleképpen lehet védekezni:

  1. Törés ellen védett hengerzárbetét beszerelése. Ha a hengerzárbetéthez hozzá lehet férni (nem védi pajzs), akkor ez tulajdonképpen csak félmegoldás, mivel a törés ellen védett hengerzárbetéteket is el lehet törni – természetesen hosszabb idő alatt. A törésvédelem egyébként azt jelenti, hogy az adott hengerzárbetétet a leggyengébb pontjánál (a közepénél lévő furatnál) a gyártás során megerősítik.
  2. Törésvédő pajzs felszereltetése - csapda zárnyelvvel ellátott bevéső zárak esetében kilincspajzs felszereltetése.
  3. Az adott zárat/zárbetétet minden zárfeltörési és -rongálási módszer (még beragasztás, eltömítés, savazás és átütés ellen is) védő, Gordiusz pajzs felszereltetése.

A mielőbbi viszontlátásra!