Az ismert betörési módszerek és a védekezés ellenük 12: a fagyasztás és a pumpás betörés

2015.12.04 18:56

Erről a két betörési módszerről nem érdemes túl sokat írni, ugyanis ezek inkább csak elméleti módszerek, bár a gyakorlati alkalmazásuk is kivitelezhető, úgy ahogy.

A fagyasztás: Ez a betörési módszer egy nagyon egyszerű elven alapul: ha valamit gyorsan, és rendkívül alacsony hőmérsékletűre lehűtenek, akkor az rideggé és törékennyé válik. Ez igaz az ajtókra és a zárakra is. Ha egy betörőnek sikerülne az ajtón/záron egy ilyen mértékű, gyors hűtést kiviteleznie, akkor sokkal hatékonyabban alkalmazhatna feszítést, rúgást, zártörést – tehát „barbár” módszereket. Egyetlen olyan anyag van, amellyel egy ilyen mértékű hűtés lehetséges: a folyékony nitrogén. Most jön a képbe az, hogy a módszer elméletileg kivitelezhető, ugyanis: a folyékony nitrogén beszerzéséhez nincs szükség semmiféle különleges engedélyre, és – mindössze néhány óráig – akár egy sima termoszban is tárolható. Ezeket mérlegelve a fagyasztásnak kivitelezésének nincs semmi akadálya. Azonban, mint tudjuk, a betörők – a gyors bejutás érdekében - mindig igyekeznek a lehető legegyszerűbb betörési módszereket alkalmazni. Ha csak az alábbi négy hátrányt nézzük, akkor a fagyasztás kapásból nem tartozik azok közé. Így már egyértelmű, hogy a legtöbb betörő miért nem alkalmazza ezt a módszert. Íme, az említett hátrányok:

  • be kell szerezni a folyékony nitrogént
  • ezután a betörést néhány órán belül kivitelezni kell (ha a betörő nem tudja felhasználni/eltárolni a folyékony nitrogént, akkor feleslegesen vette meg)
  • a folyékony nitrogén kiöntésekor feltűnő párafelhő keletkezik
  • a folyékony nitrogénnel nagyon óvatosan kell bánni, mert könnyen súlyos sérüléseket okozhat – az óvatos bánásmód időigényes – és mint tudjuk, a betörőknek nincs sok idejük

A fagyasztás ellen tényleges védekezési módszer nincs. Megnyugtatásképpen két dolgot még megjegyeznék: egyrészt, nem minden anyagot lehet másodpercek alatt megfagyasztani és széttörni (minél erősebb és vastagabb egy anyag, annál nehezebb megfagyasztani azt). Másrészt pedig leszögezném, hogy a fagyasztást legfeljebb profi betörők alkalmazzák, nagyszabású akciók keretében (bár ez sem biztos). A fagyasztásról körülbelül ennyit érdemes tudni. Most pedig lássuk a következő betörési módszert:

A pumpás betörés: Ennek a módszernek a gyakorlati alkalmazása ugyan lehetséges, azonban a betörők mégsem tudják alkalmazni (a cikkből kiderül, hogy miért nem). Az alábbi linkre kattintva egy videót láthatnak magáról a pumpás betörésről: https://www.youtube.com/watch?v=bYtWcFLxhe0

Van egy lapos műanyag palack, amit odatartanak a nyitott ajtó és annak tokja közé, majd becsukják és bezárják az ajtót, melyet egy profil kulcsos bevéső zár és két csuklós lakatpánt véd. Ezután a palackra rátekerik a kupakját, melybe egy autószelep van beépítve, majd elkezdik felfújni a palackot egy kézi pumpa segítségével. A palack térfogata folyamatosan növekszik, majd egy kis idő elteltével a nyomás hatására palack kifeszíti az ajtót. Ez maga a pumpás betörés. Ez a módszer azonban több sebből is vérzik: egyrészt ha az ajtó be van csukva, akkor képtelenség beékelni az ajtókeret és az ajtólap közé a palackot, a betörők éppen ezért nem tudják alkalmazni ezt a módszert (a becsukni és a bezárni az ajtót nem ugyanazt jelenti. Ahhoz, hogy bezárják az ajtót előbb természetesen be kell csukni).  Másrészt ez a módszer viszonylag nagy zajjal jár (ezt a videóban is hallhatják). A betörők azért sem alkalmaznák ezt a módszert, mert csak nagyon gyenge zárakkal felszerelt ajtókat tudnának így felfeszíteni, mivel a palack nem képes akkora nyomást kifejteni, hogy felfeszítsen pl.: egy hevederzárral felszerelt ajtót. Az sem valószínű, hogy a betörők a módszer végrehajtásához szükséges szelepet be tudnák építeni a kupakba, meg az sem, hogy egyáltalán lenne kedvük hozzá. De ha a betörők a szelepet mégis be tudnák valahogy építeni a kupakba, még akkor sem lenne rá semmilyen garancia, hogy azt jól is csinálták. Az végül is nem jelente számukra akadályt, hogy magukkal vigyék a pumpát és az üveget, ha már képesek magukkal vinni gyakran több szerszámot is (pajszert, csavarhúzót, fogót, stb.) A pumpás betörésről nem érdemes többet tudni. A lényeg az, hogy ez a módszer becsukott ajtók esetében nem kivitelezhető (az ajtót természetesen be kell zárni).

A mielőbbi viszontlátásra!