Az elriasztás elve

2016.10.02 13:43

A biztonságtechnikában több, fontos, sokszor ismételt kérdés van. Az egyik ilyen kérdés az elriasztás elvének hatásossága. Az elriasztás elve szerint a betörőket már a „komoly” védelem látszata is elriasztja. Ezen elv alapján nem kellene sokat költeni a védelemre…

Sajnos azonban nem lehet ilyen „olcsón megúszni” a védelmet, mivel az elriasztás elve csak nagyon kevés esetben válik be, sőt, előfordulhat, hogy a komoly védelem vagy annak látszata felkelti a betörők figyelmét (ha tényleg jó minőségű a védelem, akkor a betörők valószínűleg nem lesznek képesek kiiktatni – feltéve, ha a védelmi rendszereket használják). Korábban már említettem, hogy a betörők egyre merészebbek; gyakori, hogy a lakók jelenléte, az adott napszak vagy az adott környék forgalma nem riasztja el őket - ez igaz lehet egy hevederzár, egy távfelügyeletre figyelmeztető matrica, de akár egy biztonsági ajtó esetében is.

Az elriasztás elvével kapcsolatban felmerülhet a gondolat, miszerint „csak az számít, hogy a nyílászárók és a zárak kívülről jó minőségűnek/masszívnak látsszanak, mert a betörőket a külső látvány riasztja el, úgysem látják a nyílászárók belső felét, tehát az sem számít, ha a zárak rosszul vannak fel- vagy beszerelve.” Ez természetesen nem igaz, mivel biztonságtechnikában a minőség a legfontosabb tényező! (100%-os védelem azonban nem létezik). Ha valaki a védelem minőségén spórol, akkor nem gördít túl nagy akadályt a betörők elé. Lehet bármilyen jó minőségű egy védelmi rendszer, előfordulhat, hogy az ügyes/merész betörők megpróbálják kiiktatni – látszatbiztonság esetén pedig nagy valószínűséggel sikerrel járnak. A látszat nem lehet a védelem alapja, bár - akárhogy nézzük - számít, a tapasztaltabb betörők ugyanis ránézésre meg tudják állapítani egy adott nyílászáró (vagy akár egy adott ingatlan) védelmi szintjét, valamint azt is, hogy komoly védelemről vagy csupán látszatbiztonságról van-e szó. Ezek alapján pedig eldöntik, hogy megpróbálkoznak-e a bejutással, vagy sem.

A lényeg az, hogy a védelmet nem szabad sem az elriasztás elvére, sem a látszatra (látszatbiztonságra) alapozni, hiszen egyrészt, a betörőket sokszor még a jó minőségű védelmi rendszerek sem riasztják el, másrészt, a látszatbiztonság nem egyenlő a tényleges védelemmel!