Az alapvető biztonságtechnikai szerelési munkálatok 1: A hengerzárbetét-csere

2016.04.02 21:25

*Kedves Követőink!

Hatályos ÁTFSZ-ünk I. Részének 4. pontjára hivatkozva felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az Általunk közzétett szerelési segédanyagok felhasználása esetén automatikusan beleegyeznek abba, hogy a ZetDigital Csapatát nem terheli felelősség az adott szerelési munkálat elvégzésével összefüggésben bekövetkezett bármiféle személyi vagy állati sérülésért, illetve anyagi kárért; vagyis az egyes szerelési munkálatok elvégzését mindenki a saját felelősségére vállalja el!

 

Szerelési munkálatok elvégzésének megkísérlését egyébként csak abban az esteben ajánljuk, ha az ehhez szükséges feltételek adottak.

 

E rendelkezésünk az alábbi 3 esetben szintén érvényes:

 • Facebook-oldalainkon megosztott, nem Általunk írt szerelési útmutatók felhasználása
 • Facebook-oldalainkon megosztott szerelési oktatóképek felhasználása
 • Nem oktatócikk formájában írt szerelési útmutatóink felhasználása.*

 

A hengerzárbetét-csere általában könnyen és gyorsan kivitelezhető. Az alábbi magyarázat alapján a legtöbb hengerzárbetétes kivitelű bevéső zár hengerzárbetétjét ki tudják cserélni.

A munka elvégzéséhez szükséges eszközök/kiegészítők:

 • a régi hengerzárbetét kulcsai
 • egy új hengerzárbetét (természetesen kulcsokkal együtt)
 • illetve egy csavarhúzó (a hengerzárbetétet rögzítő csavar függvényében lapos vagy csillag).

Ha a hengerzárbetétnek elvesztette a kulcsait, akkor valamilyen zárfeltörési módszerrel kell kiszednie azt a zárból (ehhez a zárfúrás és a hengerzártörés kifejezetten ideális módszerek, mivel könnyen és gyorsan kivitelezhetők).

A munka menete:

 • Tekerje ki a régi hengerzárbetétet rögzítő csavart!
 • A kulcs elfordításával vegye ki a régi hengerzárbetétet a zárszerkezetből (a kulcsot kismértékben, jobbra vagy balra kell elfordítani)!
 • Szintén a kulcs elfordításával helyezze be az új hengerzárbetétet a zárszerkezetbe (a kulcsot úgy kell elfordítani, hogy az megfelelő helyzetbe állítsa a hengerzárbetét közepén lévő, forgó alkatrészt, a tolókavivőt)! A tolókavivő akkor van megfelelő helyzetben, ha nem lóg ki a hengerzárbetét egyik oldalán sem.
 • Rögzítse az új hengerzárbetétet (ehhez a régi hengerzárbetét rögzítő csavarját is használhatja)! Az új hengerzárbetéthez általában tartozik rögzítő csavar, bár annak hosszúsága nem minden esetben megfelelő.
 • Tesztelje le az ajtó mindkét oldalán a zárszerkezet és a hengerzárbetét működését – fontos, hogy az ajtó nyitott állapotban legyen, ugyanis így nem fogják magukat bezárni a lakásukba, vagy kizárni magukat onnan, ha a zárszerkezet vagy az új hengerzárbetét esetleg meghibásodik!

Ha az új hengerzárbetét és a zárszerkezet is megfelelően működik, akkor a munka befejezettnek tekinthető (ha nem, akkor érdemes egy kicsit lazítani a hengerzárbetétet rögzítő csavaron, vagy megolajozni a hengerzárbetétet – ehhez természetesen csak zárszaküzletben vásárolt kenőolajat szabad használni)!

A mielőbbi viszontlátásra!