Az aktív ablakok 5, és a passzív ablakok 1 alaptényezője

2015.07.04 17:53

Ebben a cikkben azokról a tényezőkről lesz szó, melyektől egy adott aktív (nyitható), illetve passzív (nem nyitható) ablak biztonsági szintje függ. Azonban fontos tudni, hogy az ablakok megerősítése leginkább kertes házak, földszinti lakások, valamint kör-, illetve függőfolyosós házak lakásainak esetében szükséges, tehát az ablakokat nem minden esetben kell megerősíteni. Először lássuk az aktív ablakok 4 alaptényezőjét.

Az első tényező: az ablakszárny erőssége. Ez az ablakok esetében ugyanolyan fontos, mint a bejárati ajtók esetében az ajtólap anyaga. Ugyanis, ha az ablakszárny gyenge, akkor feszítés hatására könnyen széttörhet, ebben az esetben pedig a jó minőségű ablakzárak semmit sem érnek, mert az ablakszárnynak azt a részét is le lehet feszíteni, amelyikre maga a zár van felszerelve. Az ablakokban alapból több ponton záródó, bevéső ablakzár van, ezt működteti az ablak kilincs. Ebből az ablakzárból is létezik biztonsági kivitel, azonban ez egy gyenge anyagú ablakszárnyba beszerelve csak annyira védi meg az ablakot a befeszítés ellen, mint egy üreges bejárati ajtót az alapból benne lévő bevéső zár.

A megoldás: Erre a tényezőre négy lehetséges megoldás is van. 1: jó minőségű biztonsági rács felszereltetése az ablak elé, természetesen szakemberekkel (a biztonsági rács természetesen az ablak minden részét védi, tehát az ablakszárnyat, az ablaktokot valamint az ablaküveget is. Éppen ezért ez a lehetséges megoldások között szerepel az első három tényezőben). 2: az ablak cseréje biztonsági ablakra (a biztonsági ablakról lesz egy külön cikk. Ez a megoldás az első négy tényező lehetséges megoldásai között szerepel). 3: az ablak cseréje minőségi fa, fém, vagy műanyag ablakra. Ezek már szerkezetileg erősek. Egy jó minőségű ablakzárral felszerelve pedig jó védelmet nyújtanak. Ha az ablakcsere mellett döntenek (az mindegy, hogy biztonsági ablakra cseréltetnek vagy sem), akkor érdemes legalább ötévente hívni egy szakembert, hogy mérje fel a már kicserélt ablakok állapotát, mind biztonságtechnikai, mind egyéb szempontok szerint (pl.: mennyire szigetel jól az ablak, mennyire vannak jó állapotban a zsanérok, a vasalatok, illetve az ablakzár, stb.) 4: hívni egy szakembert, hogy felmérje az ablakszárny állapotát, és adjon tanácsot, hogy érdemes-e rá felszereltetni egy jó minőségű ablakzárat, a megfelelő védelmi szint elérése érdekében. Ha a szakember azt mondja, hogy igen, akkor vásároljanak egy jó minőségű ablakzárat, és szereltessék be egy szakemberrel. Azonban minél régebbi gyártmányú egy ablak, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy szerkezetileg erős, ezzel együtt pedig annak is, hogy érdemes megerősíteni.

A második tényező: az ablaktok erőssége. A zárak bejárati ajtók és biztonsági rácsok esetében is vagy a tokba, vagy a tokra szerelt ellendarabokba záródnak. Ez ablakok esetében is így van. A görgős ablakzár görgői is az ablaktokra szerelt vasalatokba záródnak. A görgős ablakzárat az ablak kilincs működteti, de ennek a zárnak alap esetben a védelmi szintje minimális. Az ablakokra felszerelhető kiegészítő ablakzárak is valamilyen formában a tokra rögzülnek. Tehát, ha megfeszítik az ablakot, akkor a legnagyobb terhelés az ablaktokot éri. Ha pedig az nem elég erős, akkor az ablakot akár fél percen belül be lehet feszíteni. A szerkezetileg gyenge ablaktokot egyszerűen nem éri meg megerősíteni.

A megoldás: Erre a tényezőre három lehetséges megoldás van. 1: jó minőségű biztonsági rács felszereltetése az ablak elé, természetesen szakemberekkel. 2: az ablak cseréje biztonsági ablakra. A biztonsági ablaknak - a biztonsági ajtóhoz hasonlóan – a tokja is jó minőségű, tehát ha az ablakszárnyat megfeszítik, akkor valószínűleg nem fognak leszakadni a tokról vasalatok. 3: az ablak cseréje minőségi fa, fém vagy műanyag ablakra. Egy minőségi ablaknak a tokja is minőségi. Azonban ez még önmagában nem elég. Ebben az esetben mindenképpen szükséges egy jó minőségű ablakzár felszereltetése is.

A harmadik tényező: az ablaküveg erőssége. Egy betörő kétféleképpen tud az ablakon keresztül bejutni valahová: vagy befeszíti az ablakot, vagy betöri az ablaküveget. Az ablaküveg betörését csak kevés betörő alkalmazza, mert eléggé nagy zajjal jár. De pl.: egy csendes, kevés lakosú környéken lévő hétvégi ház esetében ennek nincs semmi akadálya. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan betörők is, akik nem riadnak vissza a kockázattól (akár egy forgalmasabb helyen sem), tehát megvan az ablaküveg betörésének az esélye. Ha egy betörő megkockáztatja az ablaküveg betörését, és sikerrel is jár, akkor onnantól kezdve nyert ügye van.

A megoldás: ennek a tényezőnek három lehetséges megoldása van. 1: jó minőségű biztonsági rács felszereltetése az ablak elé, természetesen szakemberekkel. 2: törésvédő fólia felhelyezése az ablaküvegre (a törésvédő fóliáról lesz egy külön cikk). 3: az ablak cseréje biztonsági ablakra. A biztonsági ablak alapból biztonsági üveggel rendelkezik.

A negyedik tényező: az ablakzár, a vasalatok, és az zsanérok minősége. Hiába elég erős biztonságtechnikai szempontból az ablakszárny, az ablaktok és az ablaküveg, ha az ablakszárnyat befeszítés ellen nem védi megfelelő minőségű ablakzár. (az ablakszárnyban alapból görgős ablakzár van. Ez azonban nem nyújt megfelelő védelmet. A görgős ablakzár görgői az ablaktokra szerelt vasalatokba záródnak. Alapból ezek a vasalatok sem nyújtanak megfelelő védelmet). Azonban hiába biztonsági az ablakzár és a vasalatok is, ha az ablakszárnyat leemelik vagy lefeszítik a zsanérokról.

A megoldás: ennek a tényezőnek három lehetséges megoldása van. 1: biztonsági rács felszereltetése az ablak elé, természetesen szakemberekkel. Ebben az esetben nem szükséges új, jobb minőségű ablakzár, vasalatok és zsanérok felszereltetése. 2: az ablak cseréje biztonsági ablakra. A biztonsági ablak alapból biztonsági zárral és vasalatokkal, valamint megerősített zsanérokkal rendelkezik. 3: jó minőségű ablakzár felszereltetése. Ez lehet utólag felszerelhető, kiegészítő ablakzár, vagy biztonsági, több ponton záródó bevéső ablakzár is, amit a régi görgős ablakzár helyére (az ablakszárnyba) szerelnek be. Ehhez alapból hozzátartoznak a jó minőségű vasalatok is. A legtöbb, utólag az ablakszárnyra felszerelhető kiegészítő ablakzár különböző ellendarabokba záródik, de vannak ettől eltérő megoldások is. Természetesen a zsanérok védelméről sem szabad megfeledkezni. Erre három lehetőség van: 1: a zsanérok kicseréltetése megerősített zsanérokra. 2: egy jó minőségű, az ablak zsanér felőli oldalára felszerelhető ablakzár felszereltetése. 3: kiemelés gátló felszereltetése

Az ötödik tényező: az, hogy ki szerelte fel a kiegészítő zárakat az ablakszárnyra, illetve az ablakbeépítés minősége. Egy jó minőségű ablakzár sokat veszít a védelmi szintjéből, ha rosszul van felszerelve. Ez ajtózárak esetében is így van. Már néhány korábbi cikkemben is említettem, hogy egy rosszul felszerelt zár fele akkora védelmet sem képes nyújtani, mint egy jól felszerelt zár. Azt is megemlítettem, hogy a kontár „zárszerelők” gyakran különböző károkat okoznak (megkarcolják az ablakszárnyat vagy az ablaktokot, vagy rossz helyen fúrják azt meg, vagy túl sok lyukat fúrnak, stb.). Ha az ablakot rosszul építik be, akkor annak számos hátránya lesz a későbbiekben: az ablakszárny akadni, szorulni fog, nem fog jól szigetelni, alapból el lesz vetemedve, mivel nem fog rendesen illeszkedni a tokjába, stb. Ha csak az elvetemedést nézzük, akkor már az biztonságtechnikai problémát jelent, ugyanis egy betörőnek könnyebb beékelni egy csavarhúzót vagy egy feszítővasat az ablakszárny és az ablaktok közé, ha az ablakszárny el van vetemedve. 

A megoldás: a kiegészítő ablakzárak felszereltetését, illetve az esetleges ablakcserét minden esetben bízzák megbízható, nagy szakmai múlttal rendelkező, professzionális cégek szakembereire.

 

Most pedig lássuk a passzív ablakok 1 alaptényezőjét.

A passzív ablak egy fa, fém vagy műanyag keretbe foglalt üveglap. A passzív ablakoknak általában fényáteresztő szerepük van, de esztétikai elemként is alkalmazhatóak. Passzív ablakok pl.: a kirakatok ablakai.

Egy passzív ablakon keresztül egy módon lehet átjutni, mégpedig az üveg betörésével. Az üveglap(ok) megerősítésére három lehetséges megoldás van:

1: jó minőségű törésvédő fólia felragasztása az üveglap(ok)ra. Ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás is egyben. A törésvédő fólia minőségére nagyon oda kell figyelni, ugyanis van olyan, ami mindössze néhány másodpercnyi védelmet nyújt, de van olyan is, ami akár két percig is képes ellenállni.

2: jó minőségű biztonsági rács felszereltetése az ablaküveg elé, természetesen szakemberrel. Ez a megoldás egy kicsit költséges ugyan, de egy jó minőségű, jól felszerelt biztonsági rács mellett az üveglap(ok) teljes körű mechanikai védelme garantált.

3: az üveglap(ok) kicseréltetése biztonsági kivitelűre. Ez a megoldás szintén költséges, azonban a teljes körű védelem ebben az esetben is garantált.

Ne feledjék, hogy az oldal- és felülvilágító ablakok védelméről a bejárati ajtók öt alaptényezője című cikkben olvashatnak.

A mielőbbi viszontlátásra!