Az öt alaptényező

2015.05.03 18:15

Ebben a cikkben arról az öt alaptényezőről lesz szó, amely megadja egy adott bejárati ajtó védelmi szintjét.

Az első tényező: az ajtólap anyaga. A legfontosabb, hogy az ajtó semmiképpen se legyen üreges! Az üreges ajtó ugyanis nem más, mint két darab, vékony fa, fém vagy műanyag lap közé berakott kartonpapír vagy habszivacs.  A szerkezetileg rossz állapotban lévő üreges ajtókat sehogy sem lehet megfelelően megerősíteni. A szerkezetileg jó állapotban lévő üreges ajtók megerősítésére ugyan van lehetőség, de nem éri meg, mert a megerősítés összköltsége körülbelül egy jó minőségű biztonsági ajtó árának felel meg, ráadásul az ajtó ugyanolyan rosszul fog szigetelni. A rétegelt lemezből készült ajtók szerkezetileg egy fokkal erősebbek ugyan az üreges ajtóknál, azonban a védelmi szintjük, illetve a szigetelési képességük még mindig nem megfelelő. A silány minőségű álbiztonsági ajtók ugyan jól szigetelnek, ráadásul még biztonságosnak is tűnnek, azonban a látszat csal. Az álbiztonsági ajtók ugyanolyan rossz minőségűek, mint az üreges fa vagy műanyag ajtó, csak ezek éppen silány minőségű, üreges fém ajtók.

A megoldás: A legjobb megoldás a régi bejárati ajtó jó minőségű biztonsági ajtóra történő cseréje. Egy jó minőségű biztonsági ajtó nemcsak hogy jó védelmet nyújt, hanem egyrészt jól szigetel, másrészt pedig esztétikus is, ráadásul évekig nem kell hozzányúlni (nem kell átfesteni, ha vigyáznak rá, akkor nem kell zárakat cseréltetni/javíttatni, stb.). Egy jó minőségű biztonsági rács felszereltetése szintén jó megoldás. A biztonsági rács azonban egyrészt nem növeli meg az ajtó szigetelési képességét, másrészt esztétikailag az ajtón esztétikailag nem változtat, harmadrészt pedig az ajtó egyéb problémáin sem segít. Egyéb probléma pl.: az ajtó szorul, akad, nehezen lehet kinyitni/becsukni, a zárak nem működnek megfelelően, stb. Ez a két megoldás az összes többi tényező egyik megoldása is egyben.

A második tényező: az ajtótok erőssége. Az ajtótok erőssége ugyanolyan fontos, mint az ajtólap erőssége. Az ajtólapba szerelt bevéső zárak záródási pontjai szinte minden esetben az ajtótokban kerülnek kialakításra (nagyon ritkán előfordulnak kivételek is). Az ajtólapra felszerelt rászegzős zárak ellendarabjai a legtöbb esetben az ajtótokra vannak felszerelve. Ebből az következik, hogyha az ajtót megpróbálják berúgni/ befeszíteni, akkor a legnagyobb erőhatás az ajtótokot éri. Ha pedig az ajtótok gyenge, akkor az ellendarabok/vasalatok könnyedén leszakadnak róla, a betörő pedig rövid idő alatt bejut az adott ingatlanba.

A megoldás: Egy jó minőségű biztonsági ajtóhoz alapból jó minőségű ajtótok tartozik, ezért az ajtócsere erre a tényezőre is jó megoldás. A biztonsági rács felszereltetése szintén jó megoldás, mert az nemcsak magát az ajtólapot, hanem az ajtótokot is védi.

A harmadik tényező: az ajtóra felszerelt zárak minősége és mennyisége. Egy jó minőségű ajtó mit sem ér jó minőségű zárak nélkül. Természetesen az sem mindegy, hogy hány darab jó minőségű zár van felszerelve az adott ajtóra. Egy gyakorlott betörő ránézésre meg tudja mondani, hogy mennyire biztonságos egy adott bejárati ajtó, milyen minőségű zárak védik azt, illetve azt is, hogy körülbelül mennyi időbe telik feltörni az ajtót. A betörők a gyors bejutás érdekében mindig a lehető legegyszerűbb módszereket alkalmazzák. Ha egy betörő azt látja, hogy az adott ajtó feltörése bonyolult/ sok időt vesz igénybe, akkor inkább keres magának egy gyengébben védett ingatlant.

A megoldás: Egy jó minőségű biztonsági ajtót alapból jó minőségű biztonsági zárszerkezetekkel szerelnek fel, így az ajtócsere erre a tényezőre is jó megoldás. A biztonsági rács felszereltetése szintén jó megoldás, mivel egy jó minőségű biztonsági rácsot alapból jó minőségű, biztonsági zárszerkezetekkel szerelnek fel, ezért az megfelelő védelmet nyújt.

A negyedik tényező: az ajtóbeépítés és a zárszerelés minősége. Nyilvánvaló, hogy egy rosszul beépített ajtó, vagy egy rosszul felszerelt zár aligha fog megfelelő védelmet nyújtani a betörőkkel szemben. Valószínűleg senki sem bízná rá az otthona védelmét egy ilyen „minőségben” felszerelt zárra:

A kontár „zárszerelők” amellett, hogy rossz munkát végeznek, gyakran még különböző károkat is okoznak (pl.: karc, repedés, rossz helyre fúrt lyukak). Ráadásul egy kontár módon elvégzett zárszerelést vagy ajtóbeépítést ki is kell javíttatni egy szakemberrel, ami természetesen nem olcsó.

A megoldás: a zárszerelést és az ajtóbeépítést minden esetben bízzák profi szakemberekre. Természetesen érdemes utánajárni az adott szakembernek, mielőtt bármilyen munkával megbíznák.

Az ötödik tényező: az üvegezett ajtók, valamint az oldal és felülvilágító ablakok megerősítése. Először is, tudniillik, hogy az ajtóban lehet aktív (nyitható) és passzív (nem nyitható) világító ablak is. Az oldal és felülvilágító ablakok is lehetnek aktívak, vagy passzívak. Ezek megerősítésére csak abban az esetben van szükség, ha:

  • a betörő az aktív ablak befeszítésével be tud jutni az adott ingatlanba
  • a betörő az aktív ablak befeszítése után az ajtóra felszerelt zárakat belülről ki tudja nyitni, vagy fel tudja törni azokat
  • a betörő az aktív vagy passzív ablak üvegének betörésével be tud jutni az adott ingatlanba
  • a betörő az aktív vagy passzív ablak üvegének betörése után az ajtóra felszerelt zárakat belülről ki tudja nyitni, vagy fel tudja törni azokat

Mind az aktív, mind a passzív világító ablakok megerősítésére két lehetőség van.

 

Aktív világító ablakok esetében:

  • jó minőségű biztonsági rács felszereltetése
  • vagy jó minőségű törésvédő fólia felrakatása és jó minőségű ablakzár felszereltetése

 

Passzív világító ablakok esetében pedig:

  • jó minőségű biztonsági rács felszereltetése
  • vagy jó minőségű törésvédő fólia felrakatása

 

A bejárati ajtók védelmi szintjét minden esetben az öt alaptényező adja meg. Ha egy adott bejárati ajtó az öt alaptényező követelményeiből akár egynek nem felel meg, akkor a védelmi szintje már nem megfelelő (ez akkor is így van, ha az adott bejárati ajtó csak részben felel meg a követelményeknek). Ha az ajtó nem üvegezett, illetve nem rendelkezik sem oldal-­­, sem felülvilágító ablakkal, akkor az ötödik tényezőt természetesen nem kell figyelembe venni. Az öt alaptényezőbe az egyéb követelmények, pl.: tűzgátlás, nem tartoznak bele.

A mielőbbi viszontlátásra!