A zárak típusai rögzítési mód szerint

2016.11.01 11:29

A) bevéső zár: Többféleképpen szerelik be:

  • az ajtólap, ablakszárny vagy bútorlap élében kialakított üregbe (tömör vagy rétegelt szerkezet esetén);
  • zárdobozba (kertajtók, kertkapuk és aktív biztonsági rácsok esetén);
  • az ajtólapba (biztonsági ajtók és kettős borítású lemezajtók esetén);
  • zárdoboz nélkül a kertajtóba, kertkapuba vagy aktív biztonsági rácsba – a zár így könnyen szétszerelhető; ezért szükség esetén a jó szakemberek mindig kialakítanak zárdobozt.  

Ha az aktív biztonsági rács nyíló oldali fő rácseleme eléggé vastag, akkor nincs szükség zárdoboz kialakítására.

Szerelési módjai. beszerelés, kiszerelés.

Az új gyártmányú nyílászárókat szinte kivétel nélkül bevéső zárakkal látják el, mivel ezeket „esztétikusabbnak”, „szolidabbnak” tartják, mint a rászegzős zárakat.

 

B) rászegzős zár: Az adott nyílászáró külső vagy belső oldalára szerelik fel. Szerelési módjai: felszerelés, leszerelés. Egyéb elnevezései: rászegző zár, felcsavarozható zár, rátétzár.

A kiegészítő zárak nagy része rászegzős, mivel ezek felszerelése könnyen és gyorsan kivitelezhető, és nem mindig igényel nagyfokú szaktudást (szükség esetén természetesen szakembert kell hívni).  

 

C) beeresztő zár: Bútorzárak esetén előforduló zártípus. A bútorlap élében és oldalában kialakított üregbe szerelik be. Beszerelése után a zár előlapja és alsó része látható. Szerelési módjai: beszerelés, kiszerelés.

 

D) kombinált zár: A kombinált zárak bevéső és rászegzős zárak is egyben. Védelmi szintjük az „átlagosnál” kicsit jobb. Kevés kombináltzártípust gyártanak, mivel egyrészt, az ilyen zárak megtervezése nehéz feladat; másrészt pedig, nincs rájuk nagy igény. Szerelési módjai: telepítés, leszerelés.