A számítógép-blokkolásos csalás

2016.06.23 13:48

Ez a csalási módszer néhány éve terjedt el. A módszer lényege, hogy a sértett számítógépén – felugró ablak formájában - megjelenik egy üzenet, amelyben az szerepel, hogy az adott ország rendőrsége – valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt – blokkolta a számítógépet, és a blokkolást csak egy bizonyos összeg átutalása után oldja fel. Az átutalás teljesítéséhez a csalók természetesen megadnak egy bankszámlaszámot, amelyről azt állítják, hogy a magyar rendőrséghez tartozik. Maga az üzenet sokszor valódinak tűnhet, pedig nem az. A csalók minden lehetséges módszert bevethetnek annak érdekében, hogy ráijesszenek a sértettre. Néhány példa a csalók módszerei közül:

  • az üzenetben megpróbálnak hivatalosan fogalmazni
  • hamis ügyszámot találnak ki
  • a sértettet bűncselekmény-elkövetéssel vádolják
  • azt állítják, hogy a fizetés megtagadása esetén a későbbiekben büntetőeljárás fog indulni a sértett ellen
  • az üzenet hátterében – különböző szimbólumok felhasználásával – megpróbálják leutánozni a rendőrség honlapjának kinézetét.

Ha a csalók sikerrel járnak, és a sértett átutalja nekik a kért összeget, akkor a sértett a kitalált „rendőrségi” eljárásról hallani sem fog többet. Ebben az esetben a sértett csak akkor fog rájönni arra, hogy csalás áldozata lett, ha elmegy a rendőrségre az ellene felhozott „vádakról” érdeklődni.

A számítógép-blokkolásos csalás ellen megbízható vírusirtó program (pl. Avast, AVG, Norton, Nod32, Kaspersky) használatával lehet védekezni. Előfordul, hogy a csalók üzenetét tartalmazó felugró ablak a számítógép újraindítását követően magától bezáródik, vagy egyszerűen, egy kattintással bezárható.

A számítógép-blokkolásos csalással kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló az, hogy a magyar rendőrség vírus formájában soha nem blokkolja magánszemélyek számítógépét, illetve a büntetőeljárásokról nyomtatott levél formájában küld értesítést az érintett személyeknek. Ha az önök számítógépén a magyar rendőrség nevében megjelink egy számítógép-blokkolásról és büntetéskifzetési-felszólításról szóló üzenet, akkor biztos, hogy csalók által küldött vírusüzenetről van szó! Ugyanez igaz abban az esetben is, ha más ország rendőrségének nevében érkezik hasonló tartalmú üzenet a számítógépükre, ugyanis Magyarország területén alapesetben csak a magyar rendőrségnek van joga rendőrségi feladatokat ellátni! Ha valaki egy külföldi országban követ el bűncselekményt, akkor annak az országnak a rendőrsége köteles eljárni vele szemben, ahol éppen tartózkodik.

A mielőbbi viszontlátásra!