A különböző típusú magánlakások védelme

2015.12.27 21:46

Ebben a cikkben a kertes házak és a különböző típusú társasházak lakásainak védelméről lesz szó - nagyvonalakban. Először azt fogom felsorolni, hogy adott esetben mely nyílászárókat kell megerősíteni, majd a cikk végén a megerősítés néhány lehetséges módját.

 • Földszinti társasházi lakások esetén a bejárati ajtó, az ablakok - és ha van -, akkor az erkély- vagy teraszajtó megerősítése szükséges.
 • Emeleti társasházi lakások esetén a bejárati ajtó megerősítése szükséges. Az erkélyajtó és -ablakok megerősítése csak abban az esetben szükséges, ha az erkélyre könnyedén fel lehet mászni (pl. az alsó szomszéd erkélyét védő biztnsági rácson)
 • Kör- és függőfolyosós házak földszinti lakásainak esetén a bejárati ajtó és az összes ablak megerősítése szükséges.
 • Kör- és függőfolyosós házak emeleti lakásainak esetén a bejárati ajtó és a körfolyosóra néző ablakok megerősítése szükséges.
 • Kertes házak esetén a bejárati ajtó, az ablakok, a teraszajtó - és ha van -, akkor a garázskapu megerősítése szükséges. A legtöbb kertes ház kerítésén könnyedén át lehet mászni, így a kertajtó és a kertkapu általában nem jelent túl nagy akadályt a betörők számára; ennélfogva elég, ha ezek szerkezetileg jó állapotban vannak, valamint a zárást egy darab (lehetőleg hengerzárbetétes vagy kéttollú kulcsos) zár végzi.

 

A megerősítés akkor megfelelő, ha adott nyílászáró védelmi szintje eléri az optimális védelmi szintet. (Az optimális védelmi szint fogalmát a Fogalomtárban olvashatják el).

 

A megerősítés lehetséges módjai:

 • Biztonsági rácsok beépíttetése / felszereltetése;
 • A nyílászárók kicseréltetése biztonsági kivitelűre; 
 • A szerkezetileg jó állapotban lévő nyílászárók megerősítése a biztosító által előírt módon (kétoldali lemezborítás, biztonsági zárak, nagy teherbírású zsanérok, stb.);
 • Biztonsági zárak (pl. hevederzár) fel- vagy beszereltetése;
 • Nehezen megmászható kerítés telepíttetése (fontos, hogy a kerítés kialakítása minél jobban megnehezítse a kerítésen történő átmászást);
 • Elektronikus védelmi rendszerek (pl. távfelügyelet, biztonsági kamera) telepíttetése.

A pince- és padlásajtókat csak nagyon ritkán kell megerősíteni, de ha erre esetleg mégis szükség van, akkor egy részleges mechanikai védelmet nyújtó kiegészítő zár (pl. bevéső vagy rászegzős másodzár) fel- vagy beszereltetése elegendő. A pinceajtót egyébként csak abban az esetben szükséges megerősíteni, ha a pincéből közvetlenül be lehet jutni az adott kertes házba – az teljesen mindegy, hogy a pincébe vezető külső pinceajtó, vagy a házba vezető belső pinceajtó kerül megerősítésre. A padlásajtó megerősítésének módja megegyezik a pinceajtó megerősítésének módjával (bár a padlásajtó megerősítése szinte soha sem indokolt).

 

A mielőbbi viszontlátásra!