A közösségi oldalak használatának veszélyei

2015.12.30 19:54

A mai világban sok ember használ nap, mint nap különböző közösségi oldalakat. A legtöbben közülük azonban nem is sejtik, hogy egy általuk posztolt szöveggel, vagy egy általuk feltöltött képpel, esetleg videóval akaratlanul ugyan, de segítik a betörőket, ugyanis: vannak olyan betörők, akik különböző közösségi oldalakat használnak fel információszerzésre, ezzel megkönnyítve a dolgukat. Ha valamilyen közösségi oldalt használnak, akkor ezekre figyeljenek oda:

  • Nem szabad kiposztolni nyaralás vagy utazás dátumát, ugyanis ebből a betörő tudni fogja, hogy mikor nem lesz otthon senki.
  • A nyaralás alatt készített képeket, illetve videókat csak a hazaérkezés után szabad feltölteni. Ha ezt még a nyaralás időtartama alatt teszik meg, akkor ezáltal szintén tudatják a betörővel, hogy senki sincs otthon.
  • Nem szabad olyan képeket vagy videókat feltölteni, amelyeken szerepelnek a lakásban található értéktárgyak, a bejárati ajtó (akár kívülről, akár belülről), az egyéb védelmi rendszerek vagy azok tartozékai, pl. a riasztó panelje, kamera. Ezekből a betörő tudni fogja, hogy hol és milyen értéktárgyak találhatók a lakásban, valamint tisztában lesz a bejárati ajtó és az ingatlan védelmi szintjével is, így nem fogják meglepetések érni.
  • Posztolás előtt minden esetben ellenőrizzék a poszt szövegének tartalmát, valamint feltöltés előtt a képek, illetve videók tartalmát is, hogy az nem segíti-e a betörőket.

A közösségi oldalak használatának veszélyeivel sajnos a legtöbben nincsenek tisztában, éppen ezért fontos az emberek tájékoztatása ezzel kapcsolatban. Ha önök ezzel tisztában vannak, akkor nyugodt szívvel használhatják a közösségi oldalakat, illetve tájékoztatni tudnak ezzel kapcsolatban másokat is (az idősek és a tizenéves gyerekek tájékoztatása ezen témában különösen fontos).

A mielőbbi viszontlátásra!