A költöztetéses csalás

2016.10.29 19:12

Mindenki tudja, mivel jár a költözködés - röviden fogalmazva: fáradságos munkával. A különböző ingóságokat dobozokba kell pakolni, majd jön a szállítás, végül pedig a kipakolás. Ha úgy nézzük, akkor már a költözködés gondolata is kimerítő. Éppen ezért, aki teheti, megbíz egy költöztetőcéget, hiszen így sok időt és energiát lehet megtakarítani.    

 

Azt azonban kevesen tudják, hogy a csalók erre is kidolgoztak egy új típusú csalási módszert, a „költöztetéses” csalást, amellyel megszerezhetik a sértettek ingóságainak nagy részét, mondhatni, majdnem a teljes vagyonukat. A módszer egyszerű: a csalók reklámozzák a „költöztetéssel foglalkozó” - valójában nem létező - cégük elérhetőségét, és várják a „megbízásokat.” A csalók kedvező árajánlattal, valamint a gyors és szakszerű munkavégzés ígéretével próbálják meggyőzni a fantomcégük iránt érdeklődő potenciális sértetteket. Ha a potenciális sértettek elfogadják az ajánlatot, akkor a csalók valamilyen módon (akár álszerződés formájában) megállapodnak velük. A költözés napján a csalók - a megbeszélt időpontban - egy teherautóval elmennek a potenciális sértettek otthonához, majd viszonylag gyorsan bepakolják a sértettek ingóságait a gépkocsiba (költöztetés estén az emberek általában nem bízzák az összes ingóságukat a költöztetőcég munkásaira; van, amit ők maguk visznek az új otthonukba). A bepakolás végeztével a csalók sietősen távoznak a helyszínről. Mire a sértettek észbe kapnak, addigra a csalók már messze járnak. A sértettek ezután megpróbálnak kapcsolatba lépni a „költöztetőcéggel”, de ez semmilyen formában nem fog nekik sikerülni, így rájönnek, hogy az állítólagos költöztetők valójában csalók, akik egy fantomcégnek „dolgoznak.” A költöztetéses csalás ezen típusát fantomcéges költöztetéses csalásnak nevezzük.

 

Költöztetéses csalás akkor is előfordulhat, ha a költöztetőcég valódi. Ebben az esetben a munkások tényleg elvégzik a költöztetést, a kipakolás előtt azonban kisebb értéktárgyakat (pl. ékszereket) lopnak el a teherautóba bepakolt dobozokból. A létező, de csaló költöztetőcégek nem adnak számlát. A költöztetéses csalás ezen típusát létező céges költöztetéses csalásnak nevezzük.

A Nők Lapja Café fórumán egy 8 évvel ezelőtt történt, létező céges költöztetéses csalásról olvashatnak - érdemes a hozzászólásokat is elolvasni: https://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=212627&step=1&bw=1. A bejegyzést író felhasználó fórumprofilja már nem aktív.

 

A rendőrség általában nem tudja elfogni a költöztetéses csalókat, mivel nem hagynak maguk után nyomokat: a csaláshoz használt teherautót bérelték vagy utólag lecserélték a rendszámát, esetleg átfestették, a fantomcégnek nincs sem telephelye, sem irodája - ha álirodája volt is, akkor azt már valószínűleg felszámolták vagy egy másik fantomcég neve alatt átköltöztették máshová. Természetesen minden, a csalással kapcsolatos információ hasznos lehet, így a hamis cégadatok vagy a csaláshoz használt teherautó rendszámának és leírásának megadása sem árt. A leghasznosabb információ a csalók pontos személyleírása, de sajnos ez sem garantál semmit.

 

A költöztetéses csalás két okból is veszélyes:

  1. A sértettek beengedik a csalókat az otthonukba, akik- rosszabb esetben - akár súlyosabb bűncselekményeket (pl. rablást) is elkövethetnek.
  2. Már a cikkem elején említettem, hogy a csalók a sértettek ingóságainak nagy részét megszerezhetik. A csalók a sértettek ingóságaival telepakolt teherautóval néhány pillanat alatt elhajtanak. Mire a sértettek mindezt észreveszik, addigra már túl késő. Gondoljanak bele: a költöztetés során idegenekre bízzák a hosszú évek alatt megvásárolt ingóságaik nagy részét. Sikeres költöztetéses csalás esetén ezek elvesznek, a csalók letartóztatásának esélye pedig csekély (az elvesztett ingóságok újravásárlása nagyon sok pénz). A nagy eszmei értékkel bíró ingóságok (pl. a nagymamától örökölt antik bútorok) elvesztése még nagyobb fájdalom, hiszen ezek pótolhatatlanok.

 

A költöztetéses csalás ellen a következőképpen védekezhetnek:

  • Alaposan nézzenek utána az adott költöztetőcégnek, mielőtt megbíznák a költöztetéssel!  Számos olyan, online adatbázis van, amelyekben nyilvántartják a Magyarországon bejegyzett cégek adatait; ezek egy része azonban fizetős. Ha van rá lehetőség, akkor beszéljenek a cég néhány, előző ügyfelével.
  • A költöztetés napján mindig figyeljenek a munkásokra (költöztetőkre) – ha szükséges, akkor kérjék meg az egyik rokonukat vagy barátjukat, hogy legyen a segítségükre.
  • Semmiképpen se engedjék, hogy a munkások felügyelet (kíséret) nélkül induljanak el az önök új lakcímére! A legjobb megoldás az, ha közvetlenül a munkások teherautója mögött haladnak a saját gépkocsijukkal. Így a munkások nem tudnak ismeretlen helyre távozni az önök ingóságaival. Ebben az esetben fontos, hogy a KRESZ-ben leírt, legkisebb követési távolságot tartsák a teherautóval (a teherautót könnyen szem elől lehet téveszteni, pl. akkor, ha meg kell állni egy piros lámpánál).

Ha nincs saját gépkocsijuk, akkor a munkások kíséretét rábízhatják a rokonukra/barátjukra.

Amennyiben ez a megoldás sem jöhet szóba, akkor menjenek a munkásokkal (a teherautóban gyakran hárman is elférnek). Ez a megoldás kockázatos, hiszen adott esetben a csalók akár erőszakosan is viselkedhetnek a sértettel szemben – ha a teherautóba a munkásokon kívül legalább két ember befér, akkor ez a megoldás kevésbé kockázatos.

 

A költöztetéses csalás egyelőre ritkán fordul elő, mivel még a profi csalók sem tudják egyedül kivitelezni. Ennek két oka van:

  • egyrészt, a költöztetést mindig legalább 2-3 munkás végzi,
  • másrészt, a csalóknak el kell hitetniük a potenciális sértettekkel, hogy költöztetéssel foglalkoznak. Ehhez egy nagyon szakszerű (fantomcéghez tartozó) weboldalt kell létrehozniuk, képekkel, cégadatokkal, értékelésekkel, cégbemutatóval. Előfordulhat, hogy a csalók hamis fórumokat hoznak létre, amelyeken - álprofilok alatt - értékelik a saját fantomcégüket. Valószínű, hogy a csalók a későbbiekben új megoldásokat is alkalmaznak majd – feltéve, ha a költöztetéses csalás népszerű lesz a csalók körében. 

Magyarországon ugyan kevés ilyen csalás történt, de fő az óvatosság!

 

Költöztetés során nemcsak a csalás, hanem a lopás elkerülése érdekében is óvatosnak, körültekintőnek kell lenni; ugyanis előfordulhat, hogy a költöztetőcég teherautójából egy alkalmas pillanatban ellopnak néhány ingóságot – a lopást úgy lehet megakadályozni, hogy valaki mindig figyel a költöztetők teherautójára.

A mielőbbi viszontlátásra!