A hevederzár

2015.10.24 18:10

A hevederzár az egyik legjobb mechanikus vagyonvédelmi eszköz a biztonsági ajtó és a biztonsági rács után. Hevederzárat már a középkorban is használtak. Ez a következőképpen történt: a falra vagy az ajtótokra felszereltek két darab erős fémkengyelt (ellendarabot), és ezekbe csúsztattak bele egy vastag fadeszkát, így az ajtót nagyon nehéz volt betörni. Ezt leggyakrabban várkapuk védelmére használták. Ennek a „hevederzárnak” egy nagy hátránya volt: csak belülről tudták használni. A mai, modern hevederzárak is hasonló elven működnek. Fontos tudni, hogy egy hevederzár csak abban az esetben nyújt megfelelő védelmet, ha teljesül rá a zárak öt alaptényezője. Ha a hevederzár fogalmát definiáljuk, akkor alapból a vízszintes kivitelű, két ponton záródó hevederzárra gondolunk. Ez a fogalom a következő: A hevederzár olyan mechanikus zárszerkezet, amely az ajtólap teljes szélességén végigfut, valamint az ajtó nyíló és pánt felőli oldalán is legalább egy-egy ponton, minimum egy-egy zárnyelvvel biztosít zárást (egyedül a fél hevederzár záródik csak egy ponton). A hevederzárat az ajtólap belső felére szerelik fel, mivel rászegős zár. Fontos tudni, hogy a hevederzárnak egyébként nincs egységes definíciója, éppen ezért több – néha pontos/helyes, néha pontatlan/helytelen – megfogalmazással lehet találkozni.

A hevederzárak lehetséges kivitelei:

 • vízszintes
 • függőleges
 • keresztirányú (más néven: kiskereszt vagy négyirányú)
 • nagykereszt
 • kis dupla
 • nagy dupla (aktív vagy passzív aszerint, hogy a függőleges hevederzár is nyitható-e)
 • fél heveder
 • modul vízszintes
 • modul függőleges
 • modul kereszt
 • kettős cilinderes – speciális kivitel (a hevederzárat két darab kulcs egyidejű használatával lehet működtetni). Hitelintézetek és postafiókok ajtóinak védelmére tervezték, bár ritkán szerelik fel; a védelmet inkább biztonsági ajtókra, riasztó- és kamerarendszerekre, valamint biztonsági őrökre bízzák.

A legtöbb hevederzárat nem gyártják mindegyik kivitelben.

Egy hevederzár záródhat:

 • falba
 • fali ellendarabba
 • fali kengyelbe
 • keretoldali kengyelbe (röviden: kengyelbe)
 • valamint ezek egyedi kombinációjába, pl. egyszerre falba és kengyelbe (a záródási helyek kialakítása a hevederzár kivitelétől és a védendő nyílászáró elhelyezkedéstől függ).

Egy hevederzár felszerelhető:

 • egy- és kétszárnyú, illetve oldalvilágító ablakkal vagy oldalprofillal rendelkező ajtókra (egyes hevederzárak csak egyszárnyú ajtókra szerelhetők fel)
 • erkély- és teraszajtókra
 • ablakokra
 • valamint billenő, szekcionált és hagyományos garázskapukra

Magyarországon igencsak sokféle hevederzár közül lehet válogatni, éppen ezért egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy melyiket érdemes megvenni. A leggyakrabban előforduló hevederzárak:

Biztibuk hevederzár: Ez a legjobb minőségű (magyar gyártmányú) hevederzár a magyar piacon, mind a védelmi szintjét, mind az ár-érték arányát tekintve. Fehér és barna színben gyártják. Egy- és kétszárnyú ajtókra is felszerelhető. Öt perc MABISZ minősítéssel rendelkezik. Elzett Nova típusú, fúrás, finomnyitás és illegális kulcsmásolás ellen védett zárbetéttel szerelik, amelyet az edzett acél zárpajzs hengerzár törés, zárfúrás és magkihúzás ellen véd. Egyetlen „hátránya”, hogy nyitáskor és záráskor kicsit hangosabb, mint a legtöbb hevederzár.

Miskolci hevederzár: Mint ahogyan a neve is utal rá, gyártása Miskolcon történik. A kisipari hevederzárakat leszámítva ez a legrosszabb minőségű (magyar gyártmányú) hevederzár a magyar piacon. Zárnyelvei állítólag üregesek – bár azokat még satuban is nehéz lenne eltörni. Az alapból hozzátartozó zárpajzs egy 1.5 mm vastag, könnyen lefeszegethető, semmiféle védelmet nem nyújtó fémlemez. Zárbetétje ál-fúrásvédett (fúrásvédettként, sőt, néha felsőkategóriás zárbetétként reklámozzák, pedig valójában csak egy fogazott kulcsos, semmilyen zárfeltörési módszer ellen nem védett, Icsa típusú zárbetétről van szó). Azonban egy jó minőségű zárpajzzsal és zárbetéttel, jól felszerelve nyújthat némi védelmet (a Miskolci hevederzár ára megerősítéssel együtt nagyjából egy komolyabb hevederzár árának felel meg, éppen ezért szerintem érdemesebb egyből egy jó minőségű hevederzárat vásárolni). Mindezek ellenére kedvező ára miatt meglehetősen közkedveltnek számít (azonban sok biztonságtechnikai cég és zárszerelő is olyan rossz minőségűnek tartja, hogy még a felszerelését sem vállalja). Fehér és sötétbarna színben gyártják (bár szerintem inkább fekete, mint sötétbarna). Egy-és kétszárnyú ajtókra is felszerelhető. Nem rendelkezik MABISZ minősítéssel.

Magzet hevederzár: Ez a típusú hevederzár szerkezetét tekintve egy fokkal jobb, mint a Miskolci, azonban az alapból hozzátartozó zárpajzs, illetve zárbetét nem nyújt megfelelő védelmet, ezért azokat erősebb kivitelűre kell cseréltetni. Fehér és barna színben gyártják. Egy- és kétszárnyú ajtókra is felszerelhető. Rendelkezik MABISZ minősítéssel.

Mauer hevederzár: A Mauer hevederzárat már nem gyártják, pedig viszonylag jó minőségű volt (a gyártás megszüntetésének pontos okát nem tudom). A Mauer cég továbbra is gyárt különböző zárakat, zárbetéteket.

Iseo hevederzár: Jó minőségű, olasz gyártmányú, kifejezetten esztétikus hevederzár. Fehér és barna színben gyártják. Csak egyszárnyú ajtókra szerelhető fel. Biztonsági szintje megegyezik egy Prezídium hevederzár biztonsági szintjével. Zárbetétje eltolt (nem a hevederzár közepén helyezkedik el). Jó minőségű, Evva A típusú zárbetéttel szerelik. A hevederzárhoz alapból hozzátartozó zárpajzs hengerzár törés ellen valamelyest véd, de érdemesebb azt egy erősebb kivitelűre cseréltetni.

Prezídium Novum hevederzár: Jó minőségű, magyar gyártmányú, MABISZ minősített hevederzár. Fehér és barna színben gyártják. Egy- és kétszárnyú ajtókra is felszerelhető. Titan K1-es típusú, fúrásvédett zárbetéttel szerelik. Az alapból hozzátartozó zárpajzsot érdemes jobb minőségűre cseréltetni. Ehhez a hevederzárhoz közel hatvan különböző ellendarabot gyártanak, ezért a záródás megoldása szinte minden esetben lehetséges a gyári ellendarabokkal (ha viszont nem, akkor szinte bármilyen egyedi ellendarabot legyártanak).

Titan Kamnik hevederzár: Jó minőségű, szlovén gyártmányú, MABISZ minősített hevederzár. Fehér színben gyártják. Csak egyszárnyú ajtókra szerelhető fel. Az alapból hozzátartozó zárbetétet és zárpajzsot érdemes erősebb kivitelűre cseréltetni.

Egyéb, kisipari hevederzárak: A legrosszabb minőségű hevederzárakat soroljuk ide (mindegy, hogy magyar gyártmányról van szó vagy sem). Ezekkel a hevederzárakkal általában házalnak, a házaló ügynökök gyakran még a zárszerelést is elvégzik, természetesen „baráti áron”. A hevederzár ára (szereléssel együtt) pár ezer forintnál nem több. Ezek a házaló ügynökök semmiféle zárlakatosi szaktudással/tapasztalattal nem rendelkeznek. Ez egyrészt azért rossz, mert a hiszékeny embereknek egy silány, rossz minőségű hevederzárat adnak el, másrészt pedig nem tudják azt megfelelően felszerelni sem, arról nem is beszélve, hogy mindezért több ezer forintot kérnek el. Legyen szó akármilyen kis összegről, a pénz az pénz. Ha pedig bármi baj van a hevederzárral, akkor az állítólagos „zárszerelőt” a dühös ügyfél a föld alól sem tudja előkeríteni (ebben természetesen az eladáskor az ügyfélnek adott hamis garancia, hamis MABISZ minősítés és a szintén hamis elérhetőségek sem tudnak segíteni). Azokat az embereket, akik házaló ügynöktől kisipari hevederzárat vásárolnak, két csoportba sorolhatjuk. Vannak a szimplán csak hiszékeny emberek, akik bedőlnek a különböző trükköknek, és abban a tudatban vásárolják meg a kisipari hevederzárat, hogy egy minőségi, magas fokú biztonságot nyújtó hevederzárat vásároltak, meglehetősen jó áron, szakembertől, aki ráadásul – szintén jó áron – még fel is szereli azt. Viszont vannak olyanok is, akik bárkitől, bármilyen hevederzárat megvennének, mert nekik az a lényeg, hogy olcsón vegyenek egy hevederzárat, amit fél óra alatt felszerelnek. Az, hogy milyen márkájú és minőségű hevederzárat vettek, az meg tökmindegy, lesz, ami lesz. Fontos tudni, hogy zárat csak és kizárólag szaküzletben szabad vásárolni, barkács áruházban semmiképpen sem! (mindegy, hogy milyen típusú zárról van szó). Házaló ügynöktől pedig semmit sem szabad venni! Házaló ügynöknek még a bejárati ajtót se nyissák ki! (ha használnak ajtókitekintőt, mielőtt kinyitják a bejárati ajtót, akkor látni fogják az ajtó előtt álló házaló ügynököt. Ebben az esetben pedig semmiképpen sem fognak neki ajtót nyitni. Higgyék el, a házaló ügynökök erőszakosak is tudnak lenni pl. beteszik az egyik lábukat a lakásba, hogy ne tudják becsukni a bejárati ajtót). Az ajtókitekintő használata mellett használjanak még jó minőségű biztonsági ajtóláncot, vagy nyitáshatároló kengyeles zárat! A kisipari hevederzárakon sem a jó minőségű zárbetét, sem a jó minőségű zárpajzs nem segít.

A fontosabb hevederzár márkákról és a kisipari hevederzárakról ennyit érdemes tudni. A többi hevederzárról azért nem fogok részletesen írni, mert egyrészt Magyarországon nem vagy csak ritkán szerelik fel azokat (ezért nem is tunék róluk annyit írni, mint a többi hevederzárról), másrészt pedig jóval drágábbak, mint a fent említett hevederzárak (ráadásul - szerintem - közülük sok nem is túl esztétikus). További hevederzár márkák (a teljesség igénye nélkül):

 • Evva
 • Ikon
 • Abus
 • Basi
 • Viro (érdekességképpen: A Viro kifejlesztett egy olyan elektromechanikus hevederzárat, amelynek a pajzsában van egy érzékelő, ami erőszakos támadás (pl. ütés, feszegetés) esetén üzenetet küld a tulajdonos mobiltelefonjára, és hangos, csipogó hangot ad ki).
 • Mottura
 • Fab

Egy jó minőségű, jól felszerelt hevederzár (természetesen jó minőségű zárpajzzsal és zárbetéttel) teljes körű mechanikai védelmet nyújt, azonban nem helyettesíthet sem egy jó minőségű biztonsági ajtót, sem egy jó minőségű biztonsági rácsot (ne feledjék, hogy egy hevederzár csak abban az esetben nyújt megfelelő védelmet, ha teljesül rá a zárak öt alaptényezője). Azt szintén fontos tudni, hogy semmilyen hevederzár vagy egyéb védelmi rendszer sem nyújt 100%-os védelmet. Mégpedig azért nem, mert nincs olyan védelmi rendszer, amit ne lehetne kiiktatni/feltörni hosszabb, vagy rövidebb idő alatt.