Garázskaputípusok

2016.04.20 18:15
  • Szekcionált garázskapu: A szekcionált garázskapu lamellákból (szekciókból) áll. A szekcionált garázskapu nyitáskor nem vesz el helyet a garázs bejáratából, mivel a lamellák a garázs mennyezetére felszerelt párhuzamos sínpárba csúsznak bele. A szekcionált garázskapu legnagyobb előnye, hogy – a többi garázskapu típussal ellentétben - gyárilag hőszigetelt, illetve mind a négy oldala tömítéssel ellátott, így a csapadék nem jut be a garázsba. A szekcionált garázskapu íves garázskapu-nyílásba is beépíthető, illetve hevederzárral felszerelhető. Ez a legdrágább, és - véleményem szerint - a legesztétikusabb garázskapu típus.

 

  • Ipari szekcionált garázskapu: Az ipari szekcionált garázskapu csak annyiban tér el a hagyományos szekcionált garázskaputól, hogy jóval nagyobb méretű, illetve általában üvegkazettákkal és/vagy külön ajtóval felszerelt (ez a lakosság által használt szekcionált garázskapura általában nem jellemző). Ipari szekcionált garázskaput pl. autószerelő-műhelyekbe építenek be.

 

  • Billenő garázskapu: Ha fontos a hosszú távú, megbízható működés, akkor a billenő garázskapu a legideálisabb megoldás, ugyanis, megfelelő karbantartás mellett ez a garázskapu típus képes akár több tíz évig is remekül működni. További előnyt jelent, hogy ez a garázskapu típus viszonylag olcsó, illetve hevederzárral felszerelhető. A billenő garázskapunak azonban két kisebb hátránya is van: egyrészt, mivel nyitáskor „egy nagy táblaként” kifelé billen, ezért helyet kell neki hagyni, másrészt pedig, egy kis helyet elvesz a garázs mennyezetéből. A billenő garázskapukat általában sorgarázsokba építik be.

 

  • Oldalra futó garázskapu: Ha fontos a teljes áthajtási magasság, akkor ez a legideálisabb garázskaputípus. (Ha a garázson keresztül be lehet jutni a házba, akkor az oldalra futó garázskapu „kiskapuként” is használható, mivel könnyen és gyorsan lehet kis szélességben kinyitni.)

 

  • Redőnyös garázskapu: Ez a leginkább helytakarékos garázskapu típus, mivel még a garázs mennyezetéből sem vesz el helyet, ugyanis a redőnyös garázskaput a motorja egy nagyméretű, redőnytokhoz hasonló tokba tekeri fel. A redőnyös garázskapu is kapható betörés gátló reteszeléssel.

 

  • Hagyományos (kétszárnyú) garázskapu: Ez tulajdonképpen egy nagyméretű, garázskapuként funkcionáló kétszárnyú ajtó, amelyet általában kisebb garázsokba építenek be. A hagyományos garázskapu bármilyen típusú zárral felszerelhető.

 

A legtöbb garázskapu automatizálható, valamint számos kényelmi és balesetvédelmi funkcióval látható el. A garázskapuval kapcsolatos egyéb információkról (pl. az ideális típus kiválasztásának szempontjairól és a karbantartásról) az alábbi weboldalon olvashatnak részletesen: https://www.garazskapu-tudastar.hu/hasznos.