A CD, a DVD, az M-Disc, a LightScribe és a Blu-ray

2014.11.10 15:34

CD, DVD

A CD és a DVD hasznos adathordozók, ha viszont nem eredetiek, hanem házilag lettek megírva, akkor az élettartamuk csupán 10-15 év, az eredetiek azonban 25-30 évig tárolják az adatokt.

 

Az M-Disc

Az M-Disc olyan lemez, amely a készítők szerint 1000 évig bírja, valamint ellenáll még az 500 oC-os hevítésnek is; tehát azután is írható, illetve olvasható marad.

Az M-Disc-lemez lemez majdnem ugyanúgy néz ki, mint egy sima lemez, csak a fényes oldala szürke árnyalatú.

Az M-Disc is követi a normál lemezek szabványát olyan értelemben, mint például a kapacitás.

A normál DVD leolvasására alkalmas meghajtók az M-Disc leolvasására is alkalmasak. Az M-Disc írásához viszont speciális meghajtó szükséges.

 

A LightScribe

Sok volt a baj azzal, hogy a megírt lemezre csúnyán sikerült felírni a szöveget, vagy a matricázás gyűrött lett. A LightScribe használata esetén ezek a problémák nem állnak fenn. A LightScribe technológiával ellátott meghajtók megírják a lemezt, valamint rágravírozzák / rányomtatják / ráégetik a képet / szöveget, ha fejjel lefelé helyezzük be a lemezt az íróba. Ha egy lemezre LightScribe-olva szeretnénk képet vagy szöveget helyezni, akkor azt a Nero Cover Designer programmal tudjuk elkészíteni és ráégetni / rágravírozni / rányomtatni. De mindenekelőtt le kell hozzá tölteni a hivatalos LightScribe drivert az internetről.

 

Blu-ray

A Blu-ray-lemez egy dologban tér el a hagyományos lemezektől, mégpedig abban, hogy nagyobb a tárhelykapacitása, (25 vagy 50 GB). A Blu-ray-lemez írásához és olvasásához speciális (Blu-ray-technológiával ellátott) meghajtó szükséges.

Ezt a lemeztípust – a nagy tárhelykapacitása miatt – előszeretettel alkalmazzák (pl. a videojáték-gyártók).