A biztonságtechnika és a tűzvédelem kapcsolata

2016.04.02 18:14

Sokan félnek attól, hogy egy lakástűz esetén a jó minőségű mechanikus védelmi rendszereik miatt a tűzoltók nem tudnának időben bejutni a lakásukba. Ez érthető, hiszen minél tovább tart a tűzoltóknak a bejutás, annál nagyobb a lakásban tartózkodók számára az égési sérülések és a füstmérgezés veszélye. Ráadásul az is éppen elég idő, amíg a tűzoltók a helyszínre megérkeznek, hiszen minden perc számít. Éppen ezért merült már fel annyiszor az a bizonyos kérdés: „Melyiket válasszam? Az értéktárgyaim biztonságát, vagy saját magam és a családom védelmét”? Erre a kérdésre szerencsére megnyugtató választ tudok adni: mindkettőt, ugyanis a tűzvédelem és a biztonságtechnikai megfér egymás mellett. Az alábbiakban leírok néhány fontos tűzvédelmi és tűzoltási szabályt, amelyek segítségével – nagyvonalakban – önök is megtanulhatják, hogyan előzhetik meg a lakástüzeket, illetve hogyan olthatják el azokat, ha esetleg mégis megtörténne a baj.

A lakástüzek megelőzése – tűzvédelmi szabályok:

 • Tartsanak otthon legalább egy darab poroltó készüléket! Ne feledjék, hogy a poroltó készülékek karbantartása kötelező, és csak szakember által elvégezhető tevékenység! Az alapkarbantartást évente legalább egy alkalommal kötelező elvégeztetni!
 • Szereltessenek fel szakemberrel szén-monoxid és füstérzékelőt, amennyiben ez szükséges (pl. kazánnal történő fűtés esetében)!
 • Szereltessenek be tűz távfelügyeletet (ez főleg utazás esetén hasznos megoldás)!
 • Mielőtt elmennek otthonról, mindig kapcsolják ki azokat a berendezéseket, amelyek tüzet okozhatnak (ez természetesen a fűtőberendezésekre is vonatkozik)!
 • Mindig oltsák el az égő gyertyákat, mielőtt elmennek otthonról vagy lefeküdnek aludni!
 • Mindig tartsák be a társasház tűzvédelmi szabályzatát, ha társasházban laknak (pl. tilos a szemétledobó helyiségben, a társasház folyosóján és a pincében tűzveszélyes hulladékot tárolni)!
 • Szereltessenek be manuálisan nem lezárható, higro szabályozású résszellőzőt azon helyiségek ablakaiba, amelyekben nyílt égésterű gázkészülék üzemel!
 • Évente legalább egyszer – szakemberrel - ellenőriztessék a kazán, a kályha, a kandalló és a kémény állapotát!
 • Mindig tartsák be az általános tűzvédelmi szabályokat (ezeket tűzvédelmi szakembertől kérdezzék meg)!

Az épületek egyéb tűzvédelmi rendszerekkel is megvédhetők (pl. beépített, vízköddel oltó tűzoltó rendszerrel, tűzgátló nyílászárókkal vagy tűzálló szigeteléssel). A tűz továbbterjedését tűzálló bútorokkal lehet nehezíteni.

A közterületekre és a kirándulóhelyekre külön tűzvédelmi szabályok vonatkoznak – ezeket szintén tartsák be - (pl.: Csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakjanak tüzet. Az avar és az egyéb kerti hulladékok égetésekor tartsák be az erre vonatkozó tűzvédelmi szabályokat)!

Csak abban az esetben próbálják meg a eloltani a lakástüzet, ha tűzvédelmi előadás keretében már elsajátították a tűzoltási alapgyakorlatokat és az alapszabályokat!

Tűzoltási alapszabályok – lakástüzek esetén:

 • Csak abban az esetben próbálják meg eloltani a tüzet, ha az kismértékű, nem terjed gyorsan és még nincs túl nagy füst a lakásban! Ha az oltás kockázatos, akkor azonnal meneküljenek el a lakásból, illetve értesítsék a tűzoltókat.
 • Ne zárkózzanak be egyik helyiségbe sem, hiszen a füst átszűrődhet az adott helyiség ablakán vagy ajtaja alatt, ráadásul egy beltéri ajtó nem sokáig képes ellenállni a lángokkal szemben.
 • Ha a bejárati ajtó közelében tűz van, akkor próbálják meg eloltani azt (de csak azt, hiszen a testi épségük és az életük fontosabb, mint az értéktárgyaik). Ha nem sikerül eloltani a tüzet, akkor próbáljanak meg másik menekülési útvonalat találni (ha nincs másik menekülési útvonal, akkor menjenek ki az erkélyre/teraszra és hajtsák be minél jobban az erkély- vagy teraszajtót. Ha nincs sem erkély, sem terasz, akkor zárkózzanak be a lakás égő részeitől legtávolabb eső helyiségbe, és ott várják meg a tűzoltókat – az ajtó alatti rést és az ablak réseit valamivel – pl. törülközővel, takaróval vagy ruhával – takarják el. Az összekötött lepedőkön való lemászást nem javasolom, mert az kockázatos)! Ha sikerül eloltani a tüzet, akkor minél gyorsabban meneküljenek el a lakásból (a felhevült ajtókilincs megfogásához tekerjenek valamilyen vastag ruhát a tenyerükre, vagy használjanak hozzá vastag takarót)!
 • Az oltóanyag kiválasztásakor vegyék figyelembe a tűz típusát (pl. elektromos tüzet csak poroltó készülékkel, földdel vagy homokkal oltsanak)!

Mint ahogy a jogos védelemről írt cikkem esetében, úgy most is azt tanácsolom, hogy a tűzvédelmemmel kapcsolatban tűzvédelmi szakember véleményét/tanácsát is kérjék ki, hiszen a nagyvonalakban leírt szabályoknál egy tűzvédelmi szakember részletes magyarázatai sokkal többet érnek.

Fontos tudni, hogy a tűzvédelmi szabályok megszegése tűzvédelmi bírságot von maga után, természetesen magánszemélyek esetében is!

A mielőbbi viszontlátásra!