Az aktív és a passzív biztonsági rácsok alaptényezői

2015.07.04 17:55

Az aktív biztonsági rácsok alaptényezői:

Az első tényező: a rács gyártásának minősége. Ez az egyik legfontosabb tényező, hiszen ezen múlik a rács szerkezeti minősége. Ez a tényező három másikból adódik össze.

  1. A rács anyagának minősége. Korántsem mindegy, hogy egy adott biztonsági rács milyen minőségű fémből készül. Ha a biztonsági rács gyártója az anyagminőségen spórol, akkor a vevő fog rosszul járni, mivel a silány minőségű, gyenge fémből készült biztonsági rácsok nem sokáig állnak ellen a feszítésnek.
  2. A rács anyagának vastagsága. Minél vastagabb egy biztonsági rács, annál nehezebben lehet szétfeszíteni a szerkezeti elemeit. Egy erős anyagból készült, de vékony biztonsági rács kisebb fokú védelmet nyújt, mint egy vastag és erős anyagból készült rács. Ez egyértelmű, hiszen sokkal könnyebb szétfeszíteni azt, ami vékony, mint azt, ami vastag (ebben az anyagminőség is fontos szerepet játszik).
  3. A rács merevítése. Ahhoz, hogy egy biztonsági rács szerkezetileg erős lehessen - a mintázatától függően – bizonyos távolságonként további rácselemekkel merevíteni kell azt. A megfelelő merevítés hiányában a rácselemek feszítés hatására könnyebben elhajlanak. Fontos, hogy az összes merevítő rácselem végigérjen a rácson.
  4. A rács osztása. A MABISZ előírásai szerint a rács osztása legfeljebb 100 x 300 mm lehet.

Erre a négy tényezőre tulajdonképpen ugyanaz a megoldás: Biztonsági rácsot csak megbízható, elismert, professzionális szakembertől/cégtől vásároljanak, mivel a profi szakemberek és cégek ismerik és a rács gyártása során betartják a biztosító előírásait. Vásárlás előtt mindenképpen nézzenek utána az adott szakembernek/cégnek.

 

A második tényező: A beszerelt zárak és a pántok minősége, illetve mennyisége. Biztonsági rácsok esetében is biztosítói követelmény a minimum két darab, egymástól függetlenül működtethető, biztonsági zárszerkezet és a 3 darab, hegesztett pánt. Fontos, hogy a két zárszerkezet legalább 30 cm távolságra legyen egymástól (különben nem minősülnek külön záródási pontnak, ami azt jelenti, hogy a rács nem felel meg a biztosítói követelményeknek – ebben az esetben pedig a biztosító nem fizet betörés után).

Ha a rácsot hengerzárbetétes kivitelű zárszerkezetek védik, akkor a hengerzárbetétek minőségére is oda kell figyelni. A rácsnak leemelés ellen is védettnek kell lennie, hiszen nemcsak a nyíló, hanem a pánt felőli oldalán is érheti támadás. Ha a zárszerkezetek és azok kiegészítői/tartozékai rossz minőségűek, akkor valamilyen zárfeltörési módszer alkalmazásával a rács pillanatok alatt feltörhető. Ha a pántok rossz minőségek, akkor a rács könnyen lefeszíthető vagy leemelhető azokról – ha a betörő így tesz, és sikerrel jár, akkor a rács általában már nem jelent számára akadályt. A biztonsági rács akkor is könnyebben feltörhető, ha az azt védő zárszerkezetek és a pántok száma nem éri el a biztosító szintet.

A megoldás: Ennek a tényezőnek két lehetséges megoldása is van.

  1. A gyártás megkezdése előtt egyeztessen a biztonsági rács gyártójával a zárszerkezetek és a pántok számáról, illetve biztonsági szintjéről, a fent leírt biztosítói követelmények alapján (ez a zárszerkezetek kiegészítőire/tartozékaira is vonatkozik). Az egyeztetés professzionális cégek esetében is szükséges, hiszen mindig biztosra kell menni.
  2. Szakemberrel cseréltesse ki a zárszerkezeteket biztonsági kivitelűre, és szereltessen fel kiemelés-gátlót a pántok közé (utóbbiak cseréjére ritkán kerül sor). Ha szükséges, akkor a biztosítói követelmények alapján szereltessen be kiegészítő zárszerkezeteket a biztonsági rácsba, illetve szereltessen fel pántokat is.

 

A harmadik tényező: A zárszerkezetek és az egyéb kiegészítők/tartozékok fel- vagy beszerelésének minősége. A zárszerkezetek és az egyéb kiegészítők/tartozékok csak abban az esetben nyújtanak megfelelő védelmet, illetve funkcionálnak megfelelően, ha szakszerűen vannak fel- vagy beszerelve. A kontár módon beszelt zárak pillanatok alatt feltörhetők, így a biztonsági rács nem nyújt megfelelő védelmet.

A megoldás: A zárszerkezetek és az egyéb kiegészítők/tartozékok fel- vagy beszerelését mindig bízzák szakemberre.

 

A negyedik tényező: A rács beépítésének/felszerelésének minősége. A szakszerű beépítés (adott esetben felszerelés) biztonsági rácsok esetében is elengedhetetlen. Ha a beépítés nem a biztosítói követelményeknek megfelelően történik, akkor a biztonsági rács védelmi szintje drasztikusan lecsökken.

A beépítés/felszerelés során az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:

- A falazat anyaga;

- A rögzítés módja - lehetőség szerint: falazókörmökkel vagy hegesztéssel (csavarokkal történő rögzítés esetén a helyes kifejezés a felszerelés);

- A rögzítési pontok távolsága a fal szélétől, vagy az adott nyílászáró tokjának külső szélétől.

A megoldás: Biztonsági rácsot minden esetben szakemberrel építtessenek be/szereltessenek fel (a megbízatás előtt természetesen érdemes utánanézni az adott szakembernek/cégnek). Egyébként, a beépítést/felszerelést általában a biztonsági rács gyártója végzi, hiszen a gyártó csak ebben az esetben tud garanciát vállalni az általa gyártott biztonsági rácsra.

 

Kiegészítő tényező: Kétszárnyú biztonsági rácsok esetén a passzív rácsszárnynak védettnek kell lennie reteszhúzás ellen. A billenőkaros szerkezet (íves retesz) megfelel a reteszhúzás elleni védelemnek, bár - ennek ellenére - érdemes a retesz karját facsavarral rögzíteni, így a reteszhúzás csak a facsavarok kioldása után lehetséges – ez pedig viszonylag sok időt vesz igénybe.

 

Most pedig lássuk a passzív biztonsági rácsok alaptényezőit. A passzív biztonsági rácsokra tulajdonképpen ugyanazok az alaptényezők és megoldások vonatkoznak, mint az aktív biztonsági rácsokra, mindössze annyi kivétellel, hogy a passzív biztonsági rácsokba nem szerelnek zárszerkezeteket.

A passzív biztonsági rácsok alaptényezői:

  • a rács gyártásának minősége (ez a rács anyagának minőségét és vastagságát, illetve a rács merevítését és osztását foglalja magában).
  • valamint a rács beépítésének/felszerelésének minősége.

A mielőbbi viszontlátásra!