A betörők által kedvelt ingatlantípusok, szezonok és időszakok

2016.11.02 22:17

Ha valaki a betörők ellen akar védekezni, akkor nem árt, ha megpróbál egy kicsit „az ő fejükkel gondolkodni.” Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen típusú ingatlanokat, illetve mely szezonokat és napszakokat kedvelik a betörők.

 

A betörők által kedvelt ingatlantípusok:

 1. Régi építésű kertes házak. Általános jellemzők:
 • A potenciális behatolási pontok száma magas;
 • A nyílászárók nincsenek kicserélve (a régi, fa nyílászárók szerkezetileg gyengék, a nyílászárókba beépített üveglapok vékonyak és könnyen betörhetőek);
 • A legtöbb nyílászáró nagyméretű, és nincs megfelelően megerősítve.
 1. Újépítésű kertes házak. Általános jellemzők: 
 • A potenciális behatolási pontok száma magas;
 • A legtöbb nyílászáró műanyagból készült, nagyméretű, és nincs megerősítve;
 • A mechanikai védelmi szint nem optimális;
 • Az elektronikus védelmi rendszerek száma magasabb, mint a mechanikus védelmi rendszerek száma;
 • *Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a nyílászárók védelmi szintje alapból optimális, vagy csak minimális megerősítésre szorulnak.
 1. Újépítésű társasházak lakásai. Általános jellemzők:
 • A lakók szinte egyáltalán nem ismerik egymást. A betörők ezt könnyen ki tudják használni, ugyanis magukat költöztetőnek álcázva rövid időn belül az egész lakást ki tudják fosztani. Hallottam olyan esetről, amikor a költöztetőnek hitt betörőknek a lakók - jó szándékból - személyesen nyitották ki a társasházi portálajtót. Egy „álcázott” (vagy „trükkös”) betörés lebonyolítása nem túl nagy feladat, az ehhez szükséges felszerelést akár bérelni is lehet - a magukat költöztetőnek álcázó betörők általában bérelt gépjárművel „dolgoznak.”
 • A nyílászárók műanyagból készültek, és nincsenek megerősítve;
 • Az elektronikus védelmi rendszerek száma magasabb, mint a mechanikus védelmi rendszerek száma.
 • *Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a nyílászárók védelmi szintje alapból optimális, vagy csak minimális megerősítésre szorulnak.

 

A betörők által kedvelt szezonok:

 1. Nyár és nyárutó (nyári vakációszezon). Általános jellemzők:
 • Gyakori ingázás a lakhely és a nyaraló vagy hétvégi ház között;
 • A nyaralás dátumának feltüntetése a közösségi oldalakon;
 • Képek, videók és bejegyzések posztolása a nyaralás időtartama alatt;
 • A nyaralás miatt sokan új műszaki cikkeket (pl. fényképezőgépet) vásárolnak, illetve a nyaralás előtt nem sokkal felváltatnak egy bizonyos összeget külföldi valutára;  
 • A nyár a besurranó és az alkalom szülte tolvajok számára is kedvező, mivel sokan – rendkívül felelőtlen módon – tárva-nyitva hagyják még a potenciális behatolási pontot jelentő nyílászáróikat is, ezzel gyakorlatilag „szabad bejárást” biztosítva a besurranó tolvajoknak - rosszabb esetben rablóknak!
 1. Téli vakációszezon. Szinte teljes mértékben megegyezik a nyári vakációszezonnal. A téli vakációszezon ideje alatt is előfordulhat besurranásos lopás. 
 2. Nagyobb ünnepek (pl. Karácsony). Az emberek nagy része ilyenkor elutazik vakációzni és/vagy meglátogatja a rokonait. A vakáció és/vagy rokonlátogatás során általában fényképeket és videókat is készítenek, amelyeket aztán feltöltetnek a közösségi oldalakra – gyakran azelőtt, hogy hazaérkeznének. Ezek a fényképek és videók a betörők dolgát segítik. Értéktárgyak tekintetében szintén kedvező a helyzet, mivel az ünnepekhez hozzátartoznak az ajándékok, és gyakran az otthon tárolt, nagyobb mennyiségű készpénz is. Az ingóságok mennyisége alapján a betörők számára egyértelműen a Karácsony a „legkedvezőbb” ünnep.

 

A betörők sajnos még Szilveszter napján sem pihennek. Ilyenkor ugyanis szinte minden körülmény adott a sikeres betöréses lopás kivitelezéséhez: a legtöbb ember nincs otthon, illetve a szokásosnál óvatlanabb - főleg, ha részeg -, az utcán hatalmas zaj van; a rendőrök pedig nagyon elfoglaltak (nem kis munka pl. az egyes rendezvények biztosítása), ráadásul a szokásosnál hosszabb idő alatt érnek ki a betörés helyszínére, mivel az utcán bulizók megnehezítik a közlekedést. Így a betörők zavartalanul tudnak „dolgozni.”

 1. Hosszú hétvégék. Ilyenkor sokan elutaznak, így a betörőknek számos alkalmuk és sok idejük jut a behatolás megkísérlésére.
 2. Lomtalanítás. A lomtalanítás ideje alatt a betörők – magukat lomizónak álcázva – észrevétlenül meg tudnak figyelni bármilyen ingatlant, és az információk felhasználásával részletesen meg tudják tervezni a betörést, ami valószínűleg sikeres lesz, hiszen a betörők nagyjából tudják, mire számíthatnak.  

 

A betörők által kedvelt időszakok:

 1. A kora délelőtt és késő délután közötti időszak – körülbelül délelőtt 10 órától délután 3-4 óráig. A betörők számára ez az időszak a legkedvezőbb, ugyanis ilyenkor a legtöbb gyerek óvodában/iskolában van, a felnőttek nagy része pedig dolgozik, vagy elintézi a különböző teendőit, hivatalos ügyeit. A betörőknek így bőven jut idejük megkísérelni a behatolást, ráadásul a lebukás veszélye is nagyon kicsi.
 2. A késő éjszakai időszak – körülbelül éjjel 11 órától éjjel 3-ig. A legtöbb ember ebben az időszakban olyan mélyen alszik, hogy nem ébred fel a betörő által okozott zajra. Ilyenkor kevés ember tartózkodik az utcákon, így kicsi a lebukás esélye. A lebukás esélye még kisebb, ha:
 • Az adott társasház vagy annak valamelyik emelete nincs megfelelően megvilágítva;
 • Az adott társasház részben fák vagy bokrok takarásában van (pl. park mellett lévő társasház esetén);
 • Az adott kertes ház nincs megfelelően megvilágítva;
 • Az adott kertes ház fák vagy bokrok takarásában van.

 

Kivételek természetesen előfordulnak. Minden esetben törekedni kell az optimális védelmi szint elérésére, nem szabad a biztonságot a „véletlenre” vagy a „szerencsére” bízni!