A névtábla-készítés / -gravíroztatás 4 alapszabálya (magánlakások esetén)

2016.11.06 23:13
  1. A névtáblán nem szabad feltüntetni a tudományos fokozatokat, vagy azok rövidítését (dr., Dr., Prof., Prof. Dr.), mivel a betörők számára a tudományos fokozattal feltüntetett névtábla azt sugallja, hogy az adott ingatlanban egy viszonylag jómódú ember lakik (a tudományos fokozattal rendelkező emberek általában sok pénzt keresnek).
  2. A névtáblán nem szabad feltüntetni az özvegy szó rövidítését (özv.), mivel a betörők számára az özv. rövidítéssel feltüntetett névtábla azt sugallja, hogy az adott ingatlanban egyedül élő, idős ember lakik. (A legtöbb özvegy ember időskorú). Az idős emberek „könnyű célpontnak” számítanak a bűnözők számára.  
  3. Az egyedül élő nőknek csak a vezetéknevüket szabad feltüntetniük a névtáblán, mivel a (csak) női névvel feltüntetett névtábla a betörők számára azt sugallja, hogy az adott ingatlanban egyedül élő nő lakik. Az egyedül élő nők „könnyű célpontnak” számítanak a bűnözők számára. Ha egy nő a férje vezetéknevét viseli, akkor sem érdemes a teljes nevét feltüntetnie a névtáblán, mivel a betörők nem tudják, hogy a nő a férje vezetéknevét viseli, őt továbbra is „könnyű célpontnak” tekintik.
  4. A névtáblán nem szabad feltüntetni az adott ingatlan összes lakójának nevét, mivel így a betörők tudják, hogy pontosan hányan laknak az adott ingatlanban (a lakók számának ismerete hasznos információ a betörők számára).

Egyébként nem érdemes névtáblát felszerelni/kitenni a bejárati ajtóra, ha az adott ingatlan tulajdonosának vezetékneve, vagy teljes neve fel van tüntetve a csengőn, a postaládán vagy a kaputelefon külső paneljén található név- és lakásszámlistán.

Az adott ingatlan tulajdonosának - a hozzá érkező látogatók eligazítása érdekében - valahol fel kell tüntetnie a nevét (legalábbis erősen ajánlott). Emiatt azonban nem kell aggódni, hiszen a betörők nem a név alapján választják ki azt az ingatlant, ahová megpróbálnak betörni. Ráadásul a mai világban az emberek - többségében - könnyedén beazonosíthatók az internet és az okoseszközök segítségével, így ez általában a betörőknek sem okoz különösebb gondot. Sőt, sok betörő „a régi módszertől”, vagyis az adott ingatlan és a lakók személyes megfigyelésétől sem riad vissza.  

A mielőbbi viszontlátásra!